Vizuelna umjetnost

Bijenale minijature u Tuzli okupio umjetnike iz 15 zemalja

Bijenale minijature u Tuzli okupio umjetnike iz 15 zemalja
Foto: N.N. | Bijenale minijature u Tuzli okupilo umjetnike iz 15 zemalja

TUZLA - U Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona (BKC TK) u srijedu naveče otvorena je izložba radova 11. Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature, na kojoj je predstavljeno oko 360 radova koji su djelo 120 autora iz 15 zemalja.

Najdugovječnija manifestacija ustanove BKC TK, po svom usmjerenju jedinstvena u ovom dijelu Evrope, nakon dvije decenije okupljanja umjetnika iz BiH i priređenih deset bijenalnih izložbi i zvanično je dobila međunarodni karakter.

Dobitnik posebnog priznanja "Aleksandar Aco Adamović" i gran-pri bijenala je rad "Spomenik djeci Sarajeva" preminulog umjetnika Nedžada Ibrišimovića. Rad je legat porodice Ibrišimović, a nagradu je primio Oro Ibrišimović, autorov sin.

Nagradu u kategoriji slikarstvo dobio je Miroslav Šetka iz Zenice, u kategoriji grafika Oleg Denisenk iz Ukrajine, u kategoriji skulptura i instalacija najboljim je proglašen rad Adrijana Josipovića iz Holandije, a za najbolji crtež priznanje je dobila Katarina Galić iz Širokog Brijega.

Za bijenale su pristigli brojni radovi, što pokazuje značaj ovog kulturnog događaja.

"Ova manifestacija postala je poznata po tome što smo joj, poslije deset izložbi, dali naziv međunarodni, jer to ona i jeste. Tako da je ovo sada Međunarodni bijenalni festival minijature 'Tuzla 2021'. I mislim da ćemo tim putem i nastaviti. Ovo je jedan iskorak, kao i to što smo se ove godine opredijelili za međunarodni žiri", izjavila je Mirela Ibrahimović Mehanović iz BKC TK.

Izložene radove zainteresovani mogu pogledati do 20. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije