Vizuelna umjetnost

Borislav Maljenović, strip-crtač iz Doboja, za "Nezavisne": U našoj zemlji strip je nevidljiv

Borislav Maljenović, strip-crtač iz Doboja, za "Nezavisne": U našoj zemlji strip je nevidljiv
Foto: N.N. | Borislav Maljenović, strip-crtač iz Doboja, za "Nezavisne": U našoj zemlji strip je nevidljiv

​DOBOJ - Crtanje stripa je profesija kao i bilo koja druga, kaže jedini dobojski strip-crtač Borislav Maljenović, a iako se ne radi u fabrici, kancelariji ili na gradilištu, "osmica" se provede za crtačkim stolom.

"To je posao, ko hoće ozbiljno time da se bavi, koji danas uzima osam, deset i više sati, zavisno od tempa rada, to je već individualno", priča Maljenović, koji se za strip zainteresovao prije skoro sedam godina. Dodaje da je idealna formula za strip-crtača da živi u BiH, a da radi za neku stranu izdavačku kuću.

"E, sada, ne mogu griješiti dušu, ima ovdje ozbiljnih klijenata, dobrih platiša, tako da može da se nađe posao i u našoj zemlji. Trenutno radim za nekoliko nezavisnih scenarista, nezavisnih izdavača", naveo je on.

Iako se do sada nije trudio da se predstavi ozbiljnim izdavačkim kućama, želja mu je da se jednog dana oproba kao crtač u jednoj takvoj, koje imaju stroge uslove za crtače, poput strogo određenog roka i broja stranica.

"Oni imaju visoke standarde koje ja ne mogu, bar u ovom momentu, da ispoštujem i ne bih da se upuštam u nešto što neću moći da 'istjeram' do kraja, čisto radi čuvanja reputacije", iskren je Maljenović.

Sve ga, kaže, inspiriše, najprije njegove dvije kćerkice, pa osim ozbiljnih tema, crta i dječje stripove.

"Evo, prije nekoliko dana završio sam dječji strip za časopis 'Ježurko' i to je strip koji mogu da čitaju djeca uzrasta od šest godina, od prvog razreda. Mogu da ga čitaju s roditeljima, s onima u zrelim godinama", pojasnio je Maljenović, čiji radovi su trenutno izloženi u Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje zajedno sa stripovima još dvadesetak autora iz RS.

Strip nikada nije bio bolji i kvalitetniji iako živimo u eri interneta i društvenih mreža, uvjerava Maljenović. Nažalost, u našoj zemlji strip je nevidljiv, ali su zato stripovi u svijetu i dalje veoma čitani.

"Organizuju se ozbiljne konvencije stripa, s velikom posjećenošću. Stripu apsolutno ne smetaju masovni mediji i internet. Strip se prilagođava i danas u svijetu interneta imate digitalne stripove, neka sjajna izdanja stripova koja su do sada objavljivana u toj fizičkoj, papirnoj verziji", ističe dobojski crtač.

Strip i u Doboju ima svoju publiku i čitaoce, što se moglo vidjeti na otvaranju izložbe, ali zato je potencijalnih crtača veoma malo, ali ih Maljenović poziva da se ohrabre i obrate mu se za savjete, kako bi im pomogao i usmjerio ih koliko može.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije