Vizuelna umjetnost

Četiri bh. umjetnika iz dijaspore sjećanja kanališu kroz umjetnost

Četiri bh. umjetnika iz dijaspore sjećanja kanališu kroz umjetnost
Foto: N.N. | Četiri bh. umjetnika iz dijaspore sjećanja kanališu kroz umjetnost

SARAJEVO - Online događaj "Umjetnici razgovaraju" okuplja četiri vizuelna umjetnika i fotografa iz Bosne i Hercegovine, koji danas žive u dijaspori, kako bi razgovarali o raznim umjetničkim praksama i uvidima u njihov rad koji se tiče umjetnosti dijaspore, sjećanja i identiteta.

Umjetnici koji će se predstaviti u okviru događaja koji organizuje "Kuma International" su Velma Babić (Minhen), Ana Čvorović (London), Selma Ćatović Huges (Sharjah) i Velibor Božović (Montreal).

Ovi umjetnici su odrasli u bivšoj Jugoslaviji prije nego što su napustili svoju ratom razorenu ze-mlju i migrirali u inostranstvo. Njihova lična is-kustva su dio njihove umjetničke prakse, u kojoj se bave sjećanjima iz prošlosti, nastojeći prikupiti i sačuvati fragmente istorije prisutne u sadašnjosti, posebno u kontekstu rata, migracija, prisilnog raseljavanja i, na kraju, ranjivog ljudskog stanja.

Trenutna globalna kovid-19 kriza spriječila ih je da putuju u Sarajevo i pridruže se "Kuma International" ljetnoj školi u avgustu 2020. godine.

Povodom ovog online događaja publika će imati jedinstvenu priliku da posluša razgovore ovih umjetnika, u kojima će se predstaviti brojna pi-tanja o prirodi i vrstama pamćenja, njihovom izgubljenom jugoslovenskom identitetu i potrazi za novim domom, poput: kako se sjećamo pro-šlosti i kakva je uloga umjetnosti u tom procesu?

Prvi u nizu razgovora trebalo je da bude održan sinoć sa Velmom Babić, fotografkinjom, dok će se sutra u 18 časova moći poslušati online razgovor sa Anom Čvorović.

Ana Čvorović, koja je odrasla u Velikoj Britaniji, kaže da je bila inspirisana svojim iskustvom izbjeglice, ali i drugih ljudi u zajednici oko nje. Sa-da su ovi strahovi i napetosti kanalisani kroz njenu konceptualnu umjetnost.

"Sve što napravim povezano je s mojim djetinjstvom. To je postao terapeutski proces na način kako se ponovo povezati sa zemljom i prošlošću gdje su moji korijeni, a gdje se desilo toliko tragedije, iako ja tu i nisam bila fizički prisutna", navela je Čvorovićeva.

Selma Ćatović Hughes će o svojoj umjetnosti govoriti 8. decembra, dok će se Velibor Božović predstaviti 10. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije