Vizuelna umjetnost

Četiri decenije stvaralaštva na izložbi u Banjaluci

Četiri decenije stvaralaštva na izložbi u Banjaluci
Foto: N.N. | Četiri decenije stvaralaštva na izložbi u Banjaluci

​BANJALUKA - Retrospektivna izložba beogradskog umjetnika Milovana - Destila Markovića pod nazivom "Destilovano lice - Radovi 1980-2020" biće otvorena 12. decembra, s početkom u 19 časova, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS).

Izložba u Banjaluci obuhvatiće četiri dinamične stvaralačke decenije ovog umjetnika, jednog od najznačajnijih protagonista beogradske umjetničke scene osamdesetih godina i najmlađeg dobitnika "Politikine nagrade" za slikarstvo.

Retrospektivna postavka u Banjaluci, čiji je kustos Miroljub - Mima Marjanović, istoričar umjetnosti, obuhvatiće nekoliko Markovićevih ciklusa: "Barkodirana slika", "Transfigurativni radovi", "Euharistija", "Prototipi", "Portreti", itd, s više od 40 monumentalnih radova i ambijentalnih cjelina izvedenih u različitim kombinovanim tehnikama.

Šifrovani jezik bar-kodova, kao osnovni jezički kôd tržišno-ekonomskog sistema neoliberalnog kapitalizma, Marković preuzima kao temeljni jezički kôd vlastitog slikarstva. Bar-kodovi, koji se ukazuju u zavodljivim kolorističkim interpretacijama, nisu apstraktna, prazna semantička polja, već vizuelna polja krcata šifrovanim sadržajima i značenjima i predstavljaju umjetnikovo snažno kritički intonirano svjedočanstvo i tumačenje savremenog svijeta.

Izložbi u Banjaluci prethodila je "Barkodirana slika" u Kulturnom centru Beograda, a obje izložbe su zajednički projekat MSU RS, Kulturnog centra Beograda i Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

Izložbu prati i reprezentativna monografija posvećena bogatom Markovićevom opusu u kojoj su autori tekstova: Danijela Purešević, Benedikt Štegmajer, Bojana Pejić, Boris Buden i Miroljub - Mima Marjanović. Banjalučki muzej jedan je i od izdavača luksuzne monografije, koja obuhvata četiri decenije Markovićevog stvaralaštva započetog u Beogradu, a zaokruženog u Berlinu, gdje se nastanio sredinom osamdesetih.

Pseudonim Destil varijacija je nadimka Markovićevog dede - Destilacija.

"Deda je bio poznat po rakiji koju je pekao na Mokroj gori, pre Kusturice i ostalih. Kada sam u 'Zum reporteru' počeo da objavljujem tekstove i fotografije iz beogradskog noćnog života, kakve su radili i Miladin Jeličić ili Dragan Papić, nisam hteo da ih potpisujem kao umetnik Milovan Marković, već sam za pseudonim uzeo to dedino Destilacija i skratio ga na Destil. Tako je i ostalo. Više sam 'destilirani', nego 'stilirani'", objasnio je Marković. Izložba će biti otvorena do 25. februara 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije