Vizuelna umjetnost

Četvoro finalista za nagradu "Zvono"

Četvoro finalista za nagradu "Zvono"
Foto: N.N. | Četvoro finalista za nagradu "Zvono"

SARAJEVO - Žiri za nagradu "Zvono" za najbolje mlade vizuelne umjetnike iz Bosne i Hercegovine odabrao je četvoro finalista, a to su Igor Bošnjak, Nikola Kekerović, Vesna Majstorović i Saša Tatić.

Nagrada za pobjednika sastoji se od dvomjesečnog umjetničkog rezidencijalnog programa u Njujorku, koji vodi "Residency Unlimited" Njujork i koji finansijski podržava "TMU Trust for Mutual Understandig" Njujork.

Dobitnik nagrade "Zvono 2018" biće proglašen na otvaranju grupne izložbe finalista, koja će biti održana 12. oktobra u izložbenom prostoru Udruženja "Sklop" u Sarajevu.

"Kako bi se utvrdio finalni izbor od četiri finalista, žiri je uzeo u obzir više aspekata i perspektiva razmatranja. Isti su uključivali, najprije, kvalitet aplikacije i dodatnih informacija o umjetnicima. Žiri je isto uzeo u obzir dodatne faktore kao što su aktivnosti aplikanata u prethodnim godinama unutar nagrade 'Zvono'. Najzad, žiri je isto naglasio svoj interes u sastavu grupe finalista koja reprezentira različitost umjetničkih tema i sadržaja", navodi se u saopštenju žirija za nagradu "Zvono".

Cilj nagrade "Zvono" je pružiti podršku mladim stvaraocima i olakšati im dalju djelatnost, smještajući ih sa položaja marginalne prema centralnoj ulozi u društvu, putem stvaranja pozitivnog konteksta za mlado stvaralaštvo, kreativnost i inovativnost, s kojima bi društvo moglo i trebalo da se identifikuje.

Nagrada "Zvono" je dio mreže "YVVA The Young Visual Artist Award", čije članove čini ukupno 12 zemalja jugoistočne Evrope. Nagrada je zamišljena kao novo i prestižno mjesto okupljanja najkreativnijih snaga savremene umjetničke scene, lokalno, gdje se nagrada održava, ali i internacionalno među državama YVVA mreže. Svoje ime nagrada je dobila po Likovnoj grupi "Zvono", koja je djelovala u Sarajevu od 1982. do 1992. godine.

Aktuelna dobitnica ovog priznanja, koje se dodjeljuje svake dvije godine, je umjetnica Nina Komel, kojoj je "Zvono" pripalo 2016. godine. Njena samostalna izložba, koja je organizovana zahvaljujući ovom priznanju, nosila je naziv "Was ist Principe?"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije