Vizuelna umjetnost

Daje se na znanje: Blagojevićeva postavka u NUB RS otkriva duh vremena

Daje se na znanje: Blagojevićeva postavka u NUB RS otkriva duh vremena
Foto: Velibor Tripić | Daje se na znanje: Blagojevićeva postavka u NUB RS otkriva duh vremena

BANJALUKA - Vrijeme je Kraljevine Jugoslavije. Hotel Bosna nalazi se u centrumu grada u blizini Željezničke stanice u Banjaluci, a stanice svih autobusa su pred hotelom. U tom istom centrumu, nalazi se i hotel Palas, najistaknutija građevina na glavnom drumu koji vodi u Jajce.

Tu su spratovi vezani liftom, a sobe snabdjevene najmodernijim konforom: električno osvjetljenje i telefon, topla i hladna tekuća voda, centralno grijanje. Putnicima dato je na znanje da je otvoren, potpuno obnovljen i preuređen hotel "Amerika" u Bosanskom Novom (prvašnji hotel "Novi") a za poslugu i cijene jamči vlasnik Petar Jakovović. U Bos. Dubici u najam se izdanje hotel "Prizren", a vrijednom i stručnom čovjeku osiguran je uspjeh.  Vrelo jeftinoće je u novootvorenoj radnji Petra Bilbije u Banjaluci.

"Dođite, vidite i osvjedočite se kako o kvalitetu, tako i o cijenama. Kupnja bezobavezna", s poštovanjem se oglašava Petar G. Bilbija. Građanima je u ponudi najbolje sredstvo za njegu lica "Kem nj. v. kraljica Marija".

"Naš novac - našoj privredi", poručuju i iz "Merime Kruševac" osnovane još 1839. godine, dok nude "Merima langer sapun za pranje rublja" i "Merima dječji sapun za njegu kože djece i odraslih". Uz crtež nasmješene žene stoji pasta za zube na kojoj piše "Doramad - radioaktivna krema za zube". No, nisu samo sredstva za njegu u ponudi. Perovođa Risto Perduv piše da Srpska pravoslavna crkva prodaje kuću na sprat u Banjaluci. Iz sirarnice "Braće Jankovića" u Glamoču, potencijalnom kupcu koji bi probao ukusan, masan, fini ovčiji glamočki sir, poručeno je - nećeš se kajati.

"Ako hoćete biti zdravi i debeli, kao što smo mi, i uvijek dobre volje, molite domaćicu, da vam svaki obrok osladi s 'težakovim hranivim i ljekovitim uljem'", stoji na reklami jednog proizvoda.

Vrijeme je Austrougarske monarhije. Srpska izdavačka knjižara i štamparija braće M. Popovića iz Novoga Sada, šalje svakom na zahtjev o svom trošku, dakle badava, najnoviji ilustrovani Popis knjiga (katalog) sa 100 slika "pripoznatih" srpskih pjesnika i književnika. Cijene su znatno spuštene za "Pevaniju", cjelokupna književna djela našeg najvećeg pjesnika Jovana Jovanovića Zmaja.

Izdanje za narod je 3 forinte (pređe 6 forinti), a divot-izdanje u zlatorezu je 6 forinti (ovo divot-izdanje je u najfinijoj artiji boje slonove kosti).

"Smatramo za dužnost našu - kada već toliko grdni kapital u knjige srpske, a naročito u Zmajevu 'Pevaniju' uložismo i žrtvovasmo, da našem narodu pružimo jeftinu i korisnu, a zdravu duhovnu hranu", pišu iz srpske knjižare i štamparije "Braće M. popovića". Iz Ženeve, januara 1900. izjavu šalje Jovan Dučić da zbog privatnih obaveza mora da provede duže vremena izvan otadžbine, stoga mu je uređivanje "Zore" dalje potpuno nemoguće vršiti i ustupa ga s povjerenjem drugu, g. Atanasiju Šoli, dosadašnjem članu redakcije. Srpskom pjevačkom društvu "Jedinstvu" iz Banjaluke, potreban je pošten i marljiv podvornik, a uredništvu "Otadžbine" potreban je odgovorni urednik.

"Plata u slobodi 40, u zatvoru 80 kruna - ko želi ovo mjesto zauzeti neka se odmah prijavi", javljaju iz uredništva "Otadžbine".

Ovo i još mnogo toga možemo saznati na izložbi "Reklamiranje i oglašavanje u staroj štampi - ne košta ništa pročitati ovu objavu", čiji je autor književnik i bibliotekar Berislav Blagojević, a dizajner Srđan Vojvodić, a koja je otvorena juče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS). Riječ je o nekoliko panoa na kojima su skupljeni oglasi iz časopisa "Zora", "Vrač pogađač", "Otadžbina" i drugih. Po riječima Blagojevića ova postavka reflektuje duh vremena i naše mjesto u minuloj epohi, pokazujući koliko smo u prošlosti nastojali da budemo dio svijeta. Postavka, kako zaključuje Blagojević, otkriva i da smo znali biti duhoviti, dovitljivi, ali i samosvjesni i istrajni u ponudi naših proizvoda i usluga. Ko ne vjeruje, neka izložbu pogleda sam: ulaz na gotovo sve događaje iz oblasti kulture odavno je ispod svake cijene, u ovom slučaju - ne košta ništa.

Vožnja liftom do izložbe zagarantovana

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske ovom prilikom otvoren je lift u okviru projekta za lica s invaliditetom, stoga je u pozivnici za izložbu stojalo da je prevoz liftom zagarantovan. Zainteresovani postavku od četvrtka mogu da pogledaju u izložbenom salonu na posljednjem spratu biblioteke. Otvaranju izložbe prisustvovali su Ljiljana Petrović Zečić, dorektorica NUB RS i Tanja Đaković, pomoćnica ministra prosvjetze i kulture u Vladi Republike Srpske.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije