Vizuelna umjetnost

Danas izložba "Banjaluka 1918"

Danas izložba "Banjaluka 1918"
Foto: N.N. | Danas izložba "Banjaluka 1918"

BANJALUKA - Izložba arhivskih dokumenata "Banjaluka 1918" u organizaciji Arhiva Republike Srpske biće otvorena danas, s početkom u 14 časova, u Kulturnom centru Banski dvor.

Postavka je pripremljena povodom 100 godina od oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu, odnosno 21. novembra, Dana oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu, i 27. novembra, Dana ujedinjenja Banjaluke sa Kraljevinom Srbijom.

"Prvi svjetski rat izazvao je korjenite promjene u svim sferama života i ostavio snažan trag u Banjaluci, premda se naš grad tokom rata nije nalazio na prvoj liniji fronta. Srbi u Banjaluci i okolini bili su poslije 1914. godine izloženi surovoj političkoj i vojnoj represiji, koja je pogađala stanovništvo svih uzrasta i društvenih položaja", naveo je između ostalog povodom izložbe Bojan Stojnić, direktor Arhiva RS, i dodao da je bio zabranjen rad srpskim listovima, kulturno-prosvjetnim društvima i organizacijama, a mnoga lica lišena su slobode. Izložbu će otvoriti gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije