Vizuelna umjetnost

Umjetnost Nikola Masinija na raskršću istraživanja, poezije i antropologije u MSU RS

Umjetnost Nikola Masinija na raskršću istraživanja, poezije i antropologije u MSU RS
Foto: Nemanja Mićević | MSU RS: Umjetnost Nikola Masinija na raskršću istraživanja, poezije i antropologije

BANJALUKA - Izložba pod nazivom "States of Statelessness" mladog italijanskog umjetnika Nikola Masinija otvorena je u četvrtak naveče u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS).

Izložba "States of Statelessness" naziv pozajmljuje od četvrtog izdanja njemačkog akademskog časopisa "Errant Journal - States of Statelessness".

"S obzirom na to da je naziv teško prevodiv i na italijanski i na srpski jezik, ostavili smo naslov u originalu, odnosno po temi toga broja č   asopisa. Inače, časopis se bavi umjetničkim intervencijama na teme teritorijalnosti, migracija, pripadnosti, granica, nacionalnih država... Sam rad Nikola Masinija se, takođe, naslanja na te teme, tako da je logično da smo pozajmili taj naslov", rekao je Mladen Banjac, kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Ove teme su na izložbi predstavljene kroz umjetnikovo preispitivanje odnosa prostora i vremena kroz ovu multimedijalnu postavku.

"U ovakvom specifičnom, kompleksnom vremenu, sama ova izložba, a i magazin po kojem nosi naziv kroz medije, umjetnička djela i različita istraživanja koji se razvijaju unazad deset godina, pozivaju posmatrača da pogleda izložbu iz različitih perspektiva i različitih okvira naracije i kontranaracije, koja želi da ili da dekonstruiše ili na neki način sugeriše shvatanje koncepta teritorijalizacije, deteritorijalizacije i relacije između njih", rekao je autor izložbe Nikolo Masini.

Masini kroz svoj rad nastoji da pruži jedan novi način posmatranja stalnih procesa migracije, pojma kolonizacije, te pitanja ekonomskih i političkih narativa koji određuju donekle nesigurne uslove rada i stvaranje "nove" istorije.

"Nadam se da će ova izložba, koja je ovdje zahvaljujući sjajnom timu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i raznim partnerima koji su podržali ovu izložbu, na neki način inspirisati dijalog kroz kulturološku razmjenu različitih aktera na teme kojima se izložba bavi", naveo je Masini.

Izložba "States of Statelessness" je realizovana u saradnji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Ambasade Italije u Sarajevu i Italijanskog udruženja privrednika u Bosni i Hercegovini.

"Ovom prilikom više nego srdačno zahvaljujem Ambasadi Italije u BiH, koja je podržala izložbu i sa kojom je zaista bila sjajna komunikacija. Njima se pridružilo i Udruženje italijanskih preduzetnika u BiH, koje je takođe jedan od partnera na ovom projektu tako da i njima jako zahvaljujem, kao i kancelariji Evropske unije u Banjaluci i gospodinu Simoneu Geriniju, koji je na neki način bio medijator između svih ovih partnera", naveo je Banjac.

Pojasnio je da će publika narednih mjesec dana imati priliku da vidi izložbu koja se bavi teritorijalnošću, pripadnošću i samorefleksijom.

"Posjetioci će moći da vide dokumentaciju performansa u vidu fotografije, moći će da vide mnogo video-radova, od kojih je jedan zaista divan video-esej koji pruža jedno dodatno iskustvo posmatraču, jer se koriste i 3D naočare i dosta je meditativan. Tu je, naravno, i klasično slikarstvo povezano u jednu kompaktnu cjelinu i nadam se da će svi uživati", zaključio je Banjac.

Gošće na otvaranju izložbe bile su vokalana umjetnica Maja Manojlović i pijansitkinja Sanja Zelić.

Nikolo Masini je multidisciplinarni umjetnik i predavač koji je diplomirao animaciju i ilustraciju na Evropskom institutu za dizajn u Milanu te stekao diplomu na Audio-vizulenoj umjetnosti na "Gerrit Rietveld Academia" u Amsterdamu.

"Masinijev rad postavlja pitanja koja se tiču individualnih i kolektivnih odgovora na složene realnosti koje nameću različiti oblici geografske pripadnosti. Mladi umjetnik u svoj rad uključuje i kulturu sjećanja kroz narative koji opisuju konture stvarnosti u kojima je formirana višeslojna trauma koja artikulše različita stanja teritorijalne pripadnosti, izvan vremena, prostora i nasljeđa. Kao umjetnik, filmski stvaralac i istraživač, Masini može da se postavi na raskrsnicu između istraživanja, stvaranja, poezije i antropologije", pojašnjeno je iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Mladi umjetnik je i suosnivač "Progetto Amalgama", transdisciplinarnog naučno-umjetničkog obrazovnog programa za adolescente.

"Masinijeva umjetnička djela kreću se u domenu naracije, poezije i antropologije. Preplićući pokretne slike, kreativnu metodologiju, eksperimentalnu etnografiju i nastavu, njegovo istraživanje se bavi granicama mogućeg i nemogućeg i na taj način otkriva svijet neodređenog, nepoznatog, nemjerljivog", zaključili su iz MSU RS.

Izložba "States of Statelessness" publici Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske biće dostupna do 12. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije