Vizuelna umjetnost

Evropska noć muzeja u deset institucija i osam gradova RS

Evropska noć muzeja u deset institucija i osam gradova RS
Foto: N.N. | U subotu obilježavanje "Noći muzeja"

BANJALUKA - Evropska noć muzeja, pod zajedničkim sloganom "Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije", biće održana u ovu subotu u osam gradova Republike Srpske, odnosno u deset različitih muzejskih institucija.

U pitanju su Banjaluka, Trebinje, Bijeljina, Prijedor, Gradiška, Zvornik, Srebrenica i Foča. U svim nabrojanim gradovima po jedan muzej obilježiće Evropsku noć muzeja, osim u Banjaluci, gdje će se manifestaciji po 14. put priključiti Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) i Muzej Republike Srpske, a prvi put dio iste biće i Arhiv Republike Srpske.

U fokusu ovogodišnje manifestacije Evropske noći muzeja u produkciji MSU RS biće izložba "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran", u okviru koje je prezentovano 14 najznačajnijih britanskih umjetnica, dobitnica Tarnerove nagrade, predstavnica Velike Britanije na Venecijanskom bijenalu i članica grupe "Young British Artists" u neobičnom dijalogu sa 12 umjetnica iz kolekcije MSU RS.

Uz aktuelnu izložbu posjetioci će u ovoj instituciji moći da pogledaju  i perfomans "Gorgo" Lale Raščić, jedne od umjetnica zastupljenih na izložbi "Percepcije", a nakon performansa slijedi koncert benda "Maika", te DJ set Maje Bojić, poznatije pod umjetničkim imenom Oridžidži.

"Noć muzeja je za nas izuzetno važan datum. Evropska noć muzeja se već 14. put organizuje u našem muzeju i mi se svake godine trudimo da naše sadržaje upotpunjujemo, da ih učinimo zanimljivijim i da osnovna ideja - da publika što duže boravi u muzeju, zapravo dobro profunkcioniše i da svi posjetioci mogu da osjete koliko je dobro boraviti u muzeju i koliko su muzeji u stvari sve više mjesta veoma dobre zabave", kazala je Sarita Vujković, direktorica MSU RS.

Program Evropske noći muzeja u Muzeju Republike Srpske biće podijeljen u dva dijela. Program od 18 do 20 časova usmjeren je na mlađu publiku, a nastupe će izvoditi djeca iz vrtića i osnovnih škola. Ovaj dio programa završiće nastupom "Vrapčića", a nakon 20 časova, do 22.30, publika će vidjeti nastupe učenika Gimnazije, studenata Akademije umjetnosti, plesnih studija i Pozorišta mladih "Dis". Gost večeri je Maja Tatić, a program će završiti zvucima tambure nastupom Gradskog tamburaškog orkestra.

"Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske izuzetno cijeni nastojanje svih muzejskih ustanova u Republici Srpskoj da se priključe obilježavanju manifestacije Evropska noć muzeja, koja se svake godine organizuje pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i UNESCO-a. Na taj način naše ustanove potvrđuju svoju pripadnost velikoj evropskoj porodici muzeja nudeći u Noći muzeja raznovrsne programske sadržaje koji su prilagođeni svim ukusima i svim generacijama", istakla je povodom Evropske noći muzeja Tanja Đaković, pomoćnica ministra prosvjete i kulture RS.

Arhiv Republike Srpske povodom ove noći prirediće izložbu Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" iz Kragujevca "Bolnica Sotobart: Kragujevac 1915". Izložba će biti svečano otvorena u subotu sa početkom u 19 časova u izložbenom holu Arhiva RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije