Vizuelna umjetnost

Ilustracije od ugljena do savremenih tehnologija

Ilustracije od ugljena do savremenih tehnologija
Foto: N.N. | Ilustracije od ugljena do savremenih tehnologija

BANJALUKA - Izložba "Ništa strašno, mama" autora Dragoslava Malinića biće otvorena večeras s početkom u 20 časova u Galeriji "Plus" u Banjaluci.

Dragoslav Malinić je dobitnik prošlogodišnje nagrade Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) na izložbi završne godine Likovnog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjaluci, koju ova muzejska institucija dodjeljuje posljednjih devetnaest godina.

Nagrada za najbolji završni rad na četvrtoj godini studijskog ciklusa godine podrazumijeva priliku za organizaciju izložbe u Galeriji "Plus" i to u terminu koji se poklapa sa završnom izložbom studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Malinićeva postavka koja je od večeras pred posjetiocima podijeljena je u dvije cjeline i nastoji da prikaže širok spektar umjetničkog izražavanja u kome se autor kreće. Njegovo polje interesovanja, u produkcijskom smislu, kreće se od digitalne ilustracije do intermedijalnih umjetnosti.

"Prvu cjelinu čine ilustracije, izrađene u klasičnoj tehnici ugljena na papiru do digitalnih ilustracija. Slaganje kubističkih formi koje upotrebom intenzivnog kolorita formiraju ženske oblike na digitalnim ilustracijama pokazuju da je riječ o autoru koji podjednako vlada kompozicijom, formom i konceptom, koristeći savremenu tehnologiju da bi produkovao finalni rezultat", naveo je Mladen Banjac, kustos izložbe i predsjednik stručnog žirija za dodjelu pomenute nagrade.

Napomenuo je da drugi dio izložbe čini konceptualna instalacija koju čine radovi "Oda majci" i "Ciklus". Radovi su nastali tokom studija na predmetu intermedijalna umjetnost i rezultat su autorovog eksperimenta u domenu konceptualne umjetnosti.

Dragoslav Malinić je rođen 1978. godine u Banjaluci, gdje živi i radi. Završio je Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Studijski program slikarstvo, i Fakultet za poslovne studije i dizajn, Studijski program dizajn. Polja interesovanja se protežu od ilustracije, preko slikarstva, do intermedijalne umjetnosti.

Svi zainteresovani će postavku "Ništa strašno, mama" moći da pogledaju do 29. jula.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije