Vizuelna umjetnost

Izložba "BoljeTi" u Banjaluci: Grafike nabijene ritmom i osjećanjima

Izložba "BoljeTi" u Banjaluci: Grafike nabijene ritmom i osjećanjima
Foto: N.N. | Izložba "BoljeTi" u Banskom dvoru: Grafike nabijene ritmom i osjećanjima

BANJALUKA - U Malom izložbenom salonu Banskog dvora otvorena je izložba grafika "BoljeTi" autorke Dajane Nedić, dobitnice nagrade Plaketa Banskog dvora za najboljeg studenta Smjera za grafiku Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Serija grafičkih listova Dajane Nedić pod nazivom "BoljeTi" nastala je kao rezultat intenzivnog saživljavanja sa muzikom i poezijom grupe "Bjesovi".

O izložbi je govorio profesor Milan Krajnović, u čijoj klasi je Dajana diplomirala, a plaketu Banskog dvora uručio je direktor ove ustanove Mladen Matović. Riječ je o nagradi koja je uspostavljena s ciljem promovisanja i afirmacije mladih i talentovanih umjetnika Banjaluke i Republike Srpske, a koja će se svake godine dodjeljivati najboljim studentima završnih godina Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

"Međuodnosi muzike, teksta i ogledanja autorkinog ličnog iskustva proizveli su impulse, znakove nabijene ritmom i osjećanjima. Ona nam daje uvid u svoju intimu, koju ćemo osjetiti ukoliko malo zastanemo i pustimo da nas povedu tokovi oblika. Redoslijedom koraka impuls - znak - matrica - grafički list ona svakom formom ponavlja proces kosmičkog stvaranja. Iz praznine nastaje impuls, od neličnog - lično, a trenutak pretvara u trajanje", kazao je profesor Krajnović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije