Vizuelna umjetnost

Izložba "Bunt i sloboda":Slika žive i dinamične banjalučke scene

Izložba "Bunt i sloboda":Slika žive i dinamične banjalučke scene
Foto: Nemanja Mićević | Izložba "Bunt i sloboda":Slika žive i dinamične banjalučke scene

Bunt i sloboda pišu poeziju, pjevaju pjesme i slikaju slike, ovako kao ja. Da, mislim da umjetnosti nema bez jednog i bez drugog. Umjetnost mora biti kritična. Mora imati dug jezik i drugačiji pogled. Tako je umjetnost uvijek mlada", mišljenja je umjetnik Željko Opačak.

Njegova izložba "Bunt i sloboda" otvorena je sinoć u Muzeju savremene umjetnosti RS (MSU RS), a u pitanju je poklon zbirka koju je ovaj umjetnik darovao MSU RS.

Poklon zbirka Željka Opačka obuhvata 1.533 djela, nastala tokom osamdesetih godina 20. vijeka, darovana sa željom da se kao cjelina trajno čuvaju u gradu u kojem je umjetnik rođen, gdje je proveo mladost i prve decenije svoga umjetničkog stvaranja.

Izabrana djela pružaju uvid u cjelinu koja govori o živoj i dinamičnoj banjalučkoj sceni, svjesnoj sopstvenih vrijednosti, nastaloj u posljednjoj deceniji jugoslovenske umjetnosti, posljednjem kulturnom i umjetničkom zajedništvu.

Predstavljajući poklon Željka Opačka, Sarita Vujković, direktorica MSU RS, javno je zahvalila umjetniku na ovom izuzetnom gestu, koji na poseban način dopunjuje muzejsku kolekciju.

"Poklonjena djela bila su dio privatne umjetnikove kolekcije i većim dijelom do sada nisu izlagana. Izložba predstavlja stručnu selekciju više kustoskinje Žane Vukičević, a prati brojne faze kroz koje je umjetnik prolazio, medijske tendencije i tematske preokupacije", istakla je ona.

Izložbu je svečano otvorila Tanja Đaković, pomoćnica ministarke prosvjete i kulture RS, koja je istakla važnost ovog veoma značajnog poklona za MSU RS, ali i za grad Banjaluku, te koliko je za sadašnjost dragocjeno što javnosti mogu da se pokažu djela iz jugoslovenskog perioda.

Govoreći o postavci, viša kustoskinja MSU RS Žana Vukičević je napomenula da ista pruža i nesvakidašnji uvid u kontinuitet formiranja određene umjetničke ličnosti, obilježen vrlo intimnim procesom autorefleksije, kao i promišljanja autentične pozicije stvaraoca aktivnog u jednoj lokalnoj sredini u odnosu na umjetnička strujanja prisutna na tadašnjoj jugoslovenskoj, kao i na internacionalnoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije