Vizuelna umjetnost

Izložba "Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović" u Zagrebu

Izložba "Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović" u Zagrebu
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba "Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović" u Zagrebu

ZAGREB - Izložba za slijepa i slabovida lica "Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović" biće otvorena 22. ferbruara u 18 časova u Tiflološkom muzeju u Zagrebu.

Kako je saopšteno iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS), izložba je rezultat uspješne saradnje tri instititucije - Tiflološkog muzeja, Galerije Nadežede Petrović u Čačku i MSU RS uz podršku Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu.

"Povodom ove posebne izložbe biće upriličena i gostujuća predstava 'Nenapisana pisma' monodrama u izvođenju Vanje Milačić inspirisana slojevitom ličnošću ove znamenite slikarke, njenim emotivnim i umjetničkim nedoumicama, te predstavlja i svojevrsno obraćanje velikom umjetniku Ivanu Meštroviću, njenom velikom prijatelju", navode iz MSU RS.

Dodaju da je izložba "Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović" nastala iz ideje da se dio postavke "Modernost i nacija" priređene povodom značajnog jubileja - 150 godina od rođena srpske slikarke Nadežde Petrović - prilagodi slijepim i slabovidim licima, te je taj dio postavke prvobitno bio prateći program velike retrospektive koja je gostovala u MSU RS.

"Važno je napomenuti da je ovaj jubilej slikarku Nadeždu Petrović pozicionirao kao UNESCO ličnost 2023. godine, a započeo je značajnom izložbom 'Modernost i nacija', koju je priredio Narodni muzej Srbije i koja je povezala brojne muzeje ne samo iz Srbije već i iz regiona", saopštavaju iz MSU RS.

Navode da se u okviru izložbe nalaze posebno adaptirane i prilagođene taktilne reprodukcije četiri slike iz stalne postavke spomen-sobe Galerije Nadežde Petrović u Čačku.

"Odabrana djela 'Bavarac sa Šeširom', 'More', 'Prizrenka' i 'Gračanica' ujedno su i četiri slike koje na različite načine prikazuju razvojni opus Nadežde Petrović, njen umjetnički temperament, kontekst u kome su djela nastala kao i različite faze koje je slijedila tokom svog razvojnog puta i umjetničkog formiranja", objašnjavaju iz MSU RS.

Dalje navode da su taktilne reprodukcije osmišljene da trajno ostanu kao dio stalne postavke spomen-sobe Nadežde Petrović u Čačku, te na taj način pružaju vrijedan primjer socijalne inkluzije u galerijskoj instituciji koja je jedna od vodećih institucija grada Čačka.

"Osim četiri prilagođene slike, izložena je i replika Meštrovićevoog spomenika Nadežde Petrović koji je bio lični poklon Ivana Meštrovića Gradu Čačku. Repliku spomenika izradili su učenici Umjentičke škole u Čačku, a osobama oštećenog vida dostupna je dodirom. Sva djela su dopunjena objašnjenima na Brajevom pismu, audio-vodičima i taktilnim reprodukcijama koje je osmislio i izradio grafički dizajner MSU RS Nemanja Mićević", pojašnjeno je u nastavku.

U saopštenju se još navodi da je ova izložba povezala brojne institucije kulture koje na ovaj način povezuje i dvoje velikana srpske i hrvatske kulture - slikarku Nadeždu Petrović i skulptora Ivana Meštrovića.

"Na primjeru njihovog dugogodišnjeg prijateljstva, uzajamnog poštovanja i uticaja na narod kojem pripadaju temelji se i saradnja svih partnera ovog projekta, čime s pokazuje kako su kultura i umjetnost oduvijek bile spona koja proširuje vidike i prelazi granice čineći društvo boljim i uspješnijim", zaključuju iz MSU RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije