Vizuelna umjetnost

U petak u Galeriji "Plus" otvaranje izložbe Milene Ivić

U petak u Galeriji "Plus" otvaranje izložbe Milene Ivić
Foto: N.N. | U subotu u Galeriji "Plus" otvaranje izložbe Milene Ivić

BANJALUKA - Izložba "Šta da radimo sa svom ovom slobodom?" Milene Ivić biće otvorena u petak u 18 časova u Galeriji "Plus" u Banjaluci.

Ivićeva je dobitnica prošlogodišnje nagrade Muzeja savremene umjetnosti RS (MSU RS) na izložbi završne godine likovnog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjaluci.

S obzirom na poteškoće prouzrokovane pandemijom virusa korona, završna izložba studenata Akademije umjetnosti je pomjerena za oktobar te je isto učinjeno i sa izložbom u Galeriji "Plus", izložbeno-prodajnom prostoru MSU RS.

Interesovanje mlade umjetnice je usmjereno ka feminističkoj umjetnosti i preispitivanju ženske rodne uloge u savremenom društvu, ali i ka preispitivanju položaja umjetnika/umjetnica na umjetničkoj sceni, njihovom odnosu prema sopstvenom radu i uopšteno odnosu ustanova kulture prema autorima.

Postavka izložbe podrazumijeva četiri rada postavljena u izlogu Galerije. Ovakvom postavkom, koja ne zahtijeva ulazak u sam galerijski prostor, nego se posmatra iz spoljašnosti, eliminiše se ograničen pristup izložbi. Izložba se uklapa u svakodnevicu tako što postaje vidljivija ne samo onome ko je došao s namjerom da je pogleda, već i svim prolaznicima.

"Radovi 'Kriminalni milje', 'Usnila je dubok sanak' i 'Kastratorka' direktno se referišu na feminističku tematiku, dok je instalacija 'Bez naziva' svojevrsna mapa uma autorke, pomoću koje ona predstavlja svoj stvaralački proces. Instalacija se sastoji od improvizovanog kreveta, smještenog pored zida gdje su nalijepljeni crteži i tekstovi koji posmatraču pružaju uvid u misaone tokove same autorke. Ovaj rad podložan je promjenama i koncipiran je tako da uvijek ostane nedovršen, odnosno da se konstantno dopunjuje", navela je kustoskinja Maša Čavić.

Milena Ivić je rođena 1995. godine u Novom Sadu. Završila je Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, odsjek grafički dizajn. Učestvovala je na nekoliko kolektivnih izložbi. Godine 2019. stručni žiri MSU RS izdvojio je njezino stvaralaštvo, u kojem je primarna posvećenost konceptu i naraciji kao načinu izražavanja promišljanja. Trenutno je na master studijima na banjalučkoj Akademiji, gdje istražuje u medijima savremenog crteža, instalacije i performansa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije