Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Izložba "Savremena umetnost Čačka" od petka u MSU RS

Izložba "Savremena umetnost Čačka" od petka u MSU RS
Foto: N.N. | Izložba "Savremena umetnost Čačka" od petka u MSU RS
Milan Rakulj

BANJALUKA - Izložba "Savremena umetnost Čačka", koja obuhvata radove 16 umjetnika različitih generacija, senzibiliteta i afiniteta iz Čačka, od petka 23. oktobra do 23. decembra biće otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS).

Izložba je rezultat saradnje ove institucije i Umetničke galerije "Nadežda Petrović", koja je uspostavljena kroz projekat "Teritorija kulture: 'Kako skrenuti sa puta i naći se na pravom mjestu?'", na kojem je pored ove dvije institucije partner i Narodni muzej Crne Gore na Cetinju.

Kako je saopšteno iz MSU RS, u okviru izložbe saradnja pomenutih institucija se nastavlja i kroz prateći projekat 30. Memorijala "Nadežde Petrović" - Masterclass Teritorija kulture", koji će biti održan istovremeno u sve tri institucije kao i putem Zoom video-konferencije 27, 28. i 29. oktobra tekuće godine.

"Izložba 'Savremena umetnost Čačka' prvobitno je bila osmišljena za prostor Državnog muzeja u Krasnodaru (Rusija), čije otvaranje je bilo zakazano za april ove godine. Usljed  pandemije virusa korona, nažalost, ona je otkazana, pa je donesena odluka da se priredi najprije u Čačku u Umetničkoj galeriji 'Nadežda Petrović' (jun - avgust), a zatim i u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, nastavljajući tako svoj život i ostvarujući prvobitnu namjeru institucionalnog umrežavanja i povezivanja gradova", saopšteno je iz MSU RS.

Izložba "Savremena umetnost Čačka", dodaje se dalje u saopštenju, predstavlja presjek savremene umjetničke scene Čačka.

"S obzirom na to da nisu definisani tematski i problemski okviri, selekcija umjetnika se kretala u nekoliko pravaca, a osim geografske odrednice, njihov izbor je bio određen prije svega značajem koji imaju u tokovima srpske umjetničke prakse, zbog čega im pripada određeno mjesto u aktuelnom polju savremene scene. Takođe, vodilo se računa o zadovoljavanju principa podjednake rodne zastupljenosti umjetnika i umjetnica, kao i o starosnoj strukturi, te su izborom obuhvaćeni autori mlađe, srednje i najstarije generacije", javljaju iz MSU RS, dodajući da struktura postavke obuhvata oko 50 radova koji su tematski, idejno i medijski vrlo različiti, ali koji u svom krajnjem ishodu funkcionišu kao skladna cjelina, ne narušavajući autonomiju umjetničkog djela.

Kustosi izložbe su  Marija Radisavčević i Daniel Mikić.

Kako su potvrdili iz MSU RS, u skladu s preporukama Kriznog štaba i nadležnih institucija Republike Srpske, nije organizovano svečano otvaranja za javnost, a ukoliko bude dozvoljavala epidemiološka situacija, biće upriličen prateći program ili organizovano svečano zatvaranje izložbe. Zainteresovani postvaku mogu vidjeti radnim danima od 10 do 22 časa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije