Vizuelna umjetnost

Izložba "Savremena umetnost Čačka" od petka u MSU RS

Izložba "Savremena umetnost Čačka" od petka u MSU RS
Foto: N.N. | Izložba "Savremena umetnost Čačka" od petka u MSU RS

BANJALUKA - Izložba "Savremena umetnost Čačka", koja obuhvata radove 16 umjetnika različitih generacija, senzibiliteta i afiniteta iz Čačka, od petka 23. oktobra do 23. decembra biće otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS).

Izložba je rezultat saradnje ove institucije i Umetničke galerije "Nadežda Petrović", koja je uspostavljena kroz projekat "Teritorija kulture: 'Kako skrenuti sa puta i naći se na pravom mjestu?'", na kojem je pored ove dvije institucije partner i Narodni muzej Crne Gore na Cetinju.

Kako je saopšteno iz MSU RS, u okviru izložbe saradnja pomenutih institucija se nastavlja i kroz prateći projekat 30. Memorijala "Nadežde Petrović" - Masterclass Teritorija kulture", koji će biti održan istovremeno u sve tri institucije kao i putem Zoom video-konferencije 27, 28. i 29. oktobra tekuće godine.

"Izložba 'Savremena umetnost Čačka' prvobitno je bila osmišljena za prostor Državnog muzeja u Krasnodaru (Rusija), čije otvaranje je bilo zakazano za april ove godine. Usljed  pandemije virusa korona, nažalost, ona je otkazana, pa je donesena odluka da se priredi najprije u Čačku u Umetničkoj galeriji 'Nadežda Petrović' (jun - avgust), a zatim i u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, nastavljajući tako svoj život i ostvarujući prvobitnu namjeru institucionalnog umrežavanja i povezivanja gradova", saopšteno je iz MSU RS.

Izložba "Savremena umetnost Čačka", dodaje se dalje u saopštenju, predstavlja presjek savremene umjetničke scene Čačka.

"S obzirom na to da nisu definisani tematski i problemski okviri, selekcija umjetnika se kretala u nekoliko pravaca, a osim geografske odrednice, njihov izbor je bio određen prije svega značajem koji imaju u tokovima srpske umjetničke prakse, zbog čega im pripada određeno mjesto u aktuelnom polju savremene scene. Takođe, vodilo se računa o zadovoljavanju principa podjednake rodne zastupljenosti umjetnika i umjetnica, kao i o starosnoj strukturi, te su izborom obuhvaćeni autori mlađe, srednje i najstarije generacije", javljaju iz MSU RS, dodajući da struktura postavke obuhvata oko 50 radova koji su tematski, idejno i medijski vrlo različiti, ali koji u svom krajnjem ishodu funkcionišu kao skladna cjelina, ne narušavajući autonomiju umjetničkog djela.

Kustosi izložbe su  Marija Radisavčević i Daniel Mikić.

Kako su potvrdili iz MSU RS, u skladu s preporukama Kriznog štaba i nadležnih institucija Republike Srpske, nije organizovano svečano otvaranja za javnost, a ukoliko bude dozvoljavala epidemiološka situacija, biće upriličen prateći program ili organizovano svečano zatvaranje izložbe. Zainteresovani postvaku mogu vidjeti radnim danima od 10 do 22 časa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije