Vizuelna umjetnost

Izložba djela Franje Likara: Umjetnički svijet "okrenuo naglavačke"

Izložba djela Franje Likara: Umjetnički svijet "okrenuo naglavačke"
Foto: N.N. | Izložba djela Franje Likara: Umjetnički svijet "okrenuo naglavačke"

SARAJEVO - Slike, skulpture, plakati i instalacije dio su samostalne izložbe istaknutog umjetnika Franje Likara, koja se može pogledati u Umjetničkoj galeriji BiH (UG BiH) u Sarajevu, a koja korespondira sa 70 godina postojanja ove galerije i 90 godina života Franje Likara.

Postavka obuhvata najnovija djela iz bogatog opusa ovog značajnog autora, koja su svjedok njegove otvorenosti za istraživanja, kao i nesputane stvaralačke energije.

Kroz izložena Likarova djela vidljivo je da se on suprotstavlja drugima, kao i da našoj svijesti postavlja takva pitanja na koja, uglavnom, nismo u stanju odgovoriti.

"Mlade generacije to, nažalost, ne znaju jer Franjo već dugo živi u Austriji, ali šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada se on javio u likovnom životu to je bio radikalni zaokret", kazao je Strajo Krsmanović, direktor UG BiH.

Dodao je da je ovaj umjetnik u to vrijeme "okrenuo sve naglavačke" te je dotadašnju likovnu umjetnost figuracije i socrealizma oplemenio originalnim, smjelim i svježim idejama i naprosto postavio temelje onome što se danas naziva savremena, konceptualna umjetnost.

Publiku je na otvaranju izložbe u četvrtak veče pozdravio i Likar, navodeći da i pored određenih limita koje donose pozne godine (slabljenje vida) još može da radi i stvara uz neke dosjetke i tehnička pomagala, a, prije svega, velike formate.

"Sad je digitalna kultura, ljudi više znaju, ali površno. Mi smo bili mnogo radoznaliji jer smo sa više teškoća morali da osvajamo svijet. Čovjek mora osobno u svom životu da opipa svojim rukama", rekao je Likar.

Ovaj cijenjeni umjetnik smatra da do posljednjeg trenutka čovjek ne treba da se preda, uvijek se pomjeramo i uvijek postoji mogućnost da nešto bolje uradimo.

"Primijetio sam ovdje u svojim radovima neke nedostatke, ali znam da ću to da doradim. Dok je god čovjek sposoban da posmatra, on pronalazi svoje mane", smatra on.

Franjo Likar, koji je četrdesetak godina živio i stvarao u Sarajevu, ovaj se put sarajevskoj publici predstavio instalacijama, crtežima i velikim formatima slika u akriliku, koje karakterišu jedinstvo slike i teksta, dok su pejzaži rađeni u njegovom prepoznatljivom melanholičnom stilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije