Vizuelna umjetnost

Izložba djela akademske slikarke Bose Ostić od petka u Banskom dvoru

Izložba djela akademske slikarke Bose Ostić od petka u Banskom dvoru
Foto: N.N. | Izložba djela akademske slikarke Bose Ostić od petka u Banskom dvoru

BANJALUKA - Izložba "Volare" Bose Ostić, dobitnice Plakete Banskog dvora za 2019/2020. godinu, biće otvorena u petak od 19 časova, u Malom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor.

Riječ je o nagradi koja je uspostavljena u cilju promovisanja i afirmacije mladih i talentovanih umjetnika Banjaluke i Republike Srpske, a koja će se svake godine dodjeljivati najboljim studentima završnih godina Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici je ograničen. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Slike i instalacije koje prati naziv "Volare", što u prevodu znači "Letjeti", predstavljaju vlastito istraživanje i traganje za beskonačnim plavetnilom i svim onim što se nalazi na njemu i ispred njega. Koncipirane su tako da akcenat bude baziran na različitosti formata slika koje posmatrača dovode do tačke gdje "oblaci postaju oblici". Prikazani su minimalistički, svedeni na osnovne boje, strani i daleki, realni i nerealni, praćeni su neon svjetlom.

Neon svjetlo, koje se pojavljuje, provlači i prikazuje na određenim slikama predstavlja pauzu, a isto tako i paralelu sa dalekim, nedostižnim prostranstvima. Njegovo blještavilo, tako jednostavno i neprirodno, ima gotovo eskapističku ulogu, istovremeno stranu i daleku i sasvim ličnu. Sjedinjeni u jedno, nude priliku za neke neobjašnjive distance.

Bosiljka Ostić rođena je u Banjaluci 1997. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu. Diplomirala je slikarstvo 2020. godine na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, u klasi profesora Radoslava Tadića. Iste godine upisuje se na master studije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, u klasi profesora Radoslava Tadića. Učestvovala je na kolektivnim izložbama i likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije