Vizuelna umjetnost

Izložba mladih crnogorskih umjetnika otvrena u Muzeju Žitomislić

Izložba mladih crnogorskih umjetnika otvrena u Muzeju Žitomislić
Foto: Srna | Izložba mladih crnogorskih umjetnika otvrena u Muzeju Žitomislić

U Muzeju Žitomislić je otvorena izložba "No kocept dva" /No Concept/ kojom je završen ovogodišnji kalendar kulturnih događaja koje je pripremila Fondacija Žitomislić.

Izložba predstavlja radove mladih crnogorskih umjetnika i nastavak je saradnje koju Fondacija Muzej Žitomislić već ima sa Sekretarijatom za kulturu, mlade, sport i socijalno staranje oštine Nikšić.

Na izložbi su predstavljeni radovi 22 umjetnika, a autori postavke su Milena Krivokapić i Stevan Kilibarda, dok su kustosi izložbe Miloš Nenezić, Vladana Mirković i Stevan Kilibarda.

U delegaciji koja je došla iz Crne Gore bili su i potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica i predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković.

Direktor Muzeja Žitomislić Irina Kolak Mandić rekla je na otvaranju da je ovo završni umjetnički događaj u Muzeju kada je u pitanju godina na isteku.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica istakao je u sinoćnjem obraćanju da je isti čovjek osnovao bogoslovsku školu u Žitomisliću i u Crnoj Gori i da su to sredinom 19. vijeka bile važne kulturne i prosvjetne institucije.

"Spremni smo i uvijek ćemo podržavati ove i slične kulturne manifestacije i pomagati da one postanu tradicionalne. Evidentno je da se neki dobri duhovi polako, ali sigurno vraćaju u naš region i da kultura dobija ono mjesto koje joj i pripada", naveo je Koprivica.

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković je naveo da ovih radova ne bi bilo bez ljudi koji su uspjeli da ta djela ujedine sa regionom.

Jedan od kustosa Miloš Nenezić rekao je da je saradnja Fondacije i opštine Nikšić urodila brojnim sadržajima, kao što su četiri zajedničke izložbe.

On je naveo da je "No koncept" izložba započela prošle godine u okviru "Septembarskih dana kulture", ali da ovaj njen drugi dio sadrži još kvalitetnija djela i da je ovo izložba sa regionalnim karakterom koja će nakon Žitomislića biti izložena u Podgorici.

Autor članka za katalog ove izložbe Milena Krivokapić rekla je da se ovom izložbom ističe važnost afirmisanja i angažovanja različitih likovnih izraza i medija u društvenoj zajednici koji svjedoče o individualnosti svakog od učesnika, prenosi Srna.

"Pritom, svaka od zasebnih `istina` čini cjelovitu izložbenu postavku postajući dio jedne veće slagalice u kojoj je cijelom društvu omogućeno da se upozna sa djelima mladih crnogorskih umjetnika i da u njima prepozna svoju pokretačku snagu", dodala je ona.

Izložbi su, pored mnogobrojnih gostiju, prisustvovali i konzul Srbije u Mostaru Vaso Gujić i glavni savjetnik gradonačelnika Mostara Radmila Komadina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije