Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Izložba o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju u Muzeju RS

Izložba o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju u Muzeju RS
Foto: N.N. | Izložba o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju u Muzeju RS
Nevena Vržina

BANJALUKA - Izložba "Sveti Sava Srpski", koja ima veliki značaj u širenju saznanja o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju, otvorena je u četvrtak veče u Muzeju RS u Banjaluci. Riječ je o postavci čiji je autor muzejski savjetnik Istorijskog muzeja Srbije Andrej Vujnović, a istu je organizovao Republički sekretarijat za vjere povodom obilježavanja 800 godina od uspostavljanja samostalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Autor izložbe Andrej Vujnović rekao je da je namjera izložbe da predoči i percepciju lika svetog Save u dužem periodu.

"Naša namjera je da ovom izložbom pokušamo naznačiti ono šta je stvarna i realna bila Savina istorijska ličnost, ali isto tako da naznačimo sve ono što je Sava i u oblasti književnosti, umjetnosti i prava ostavio srpskom narodu. Vrlo je važno da je Sava normirao i principe srpske države", istakao je Vujnović.

Posjetioci imaju priliku da pogledaju ambijente u kojima je sveti Sava živio i stvarao, pojedine spise, kao i mali broj ličnih predmeta.

Postavku je otvorila Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, koja je navela da o Svetom Savi ne treba mnogo govoriti, jer je to ličnost o kojoj smo svi učili od naših starih, tokom redovnog školovanja, ali i posebnih edukacija SPC.

"Škole u Republici Srpskoj imaju obavezu u nastavnim planovima i programima da đake upoznaju o životu i djelu svetog Save. Podsjetila bih da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS ranije s Ministarstvom kulture i informisanja Srbije potpisalo memorandum o srpskom kulturnom prostoru, u skladu s kojim je kultura Srba tamo gdje su oni nekada živjeli, gdje sada žive i gdje će u budućnosti živjeti", istakla je Trivićeva. Dodala je da je Republički sekretarijat za vjere preuzeo veliki projekat i zadatak da u tri godine djelovanja pokaže i približi svim građanima, ali i gostima šta je to čime RS raspolaže i kako promovisati sve kulturne i duhovne vrijednosti SPC, koja obilježava osam vijekova postojanja.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović rekao je da povodom 800 godina samostalnosti SPC ova izložba treba da pokaže istorijsku i duhovnu dimenziju Svetog Save.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije