Vizuelna umjetnost

Izložba radova Volfganga Lernera u MSU RS

Izložba radova Volfganga Lernera u MSU RS
Foto: N.N. | Izložba radova Volfganga Lernera u MSU RS

​BANJALUKA - Samostalna izložba austrijskog umjetnika Volfganga Lernera pod nazivom "Svijet/Grad" otvorena je u četvrtak veče u Muzeju savremene umjetnosti RS (MSU RS) u Banjaluci.

Prije samog otvaranja Lerner je za sve zainteresovane održao i autorsko tumačenje postavke, tokom kojeg je pojasnio da su predmet njegovih istraživanja priče o gradovima koje je vidio, doživio i posjetio, jedinstvene, neispričane i nepoznate priče o tim gradovima, ali i o svjetovima koji su nekada postojali ili koji postoje i u današnjem vremenu, ali ih ljudi ne doživljavaju i ne vide kao takve.

Mladen Banjac, kustos izložbe "Svijet/Grad", istakao je da se jedinstvenost postavke ogleda u načinu na koji Volfgang Lerner preispituje i prezentuje društvene, istorijske, socijalne, individualne i kolektivne faktore.

"Svi oni istovremeno postoje i ne postoje, žive u pričama i sjećanjima jednih, dok su potpuno nepoznati drugima, a zajedno sačinjavaju ovaj svijet, koji istovremeno i jeste i nije onakav kakvim ga doživljavamo. Kao što je svaki ciklus u stvari kompozitni mozaik pažljivo biranih kadrova jednog grada, tako svi ti gradovi u cjelini čine jednu jedinstvenu mapu svijeta", naveo je Banjac.

Postavka, koju će svi zainteresovani moći da vide do 30. avgusta, predstavlja nekoliko ciklusa fotografija, kao i video-radova: "Grad i grad", "Medineo", "Standardni grad" i "Grad bez imena".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije