Vizuelna umjetnost

Izložba razglednica Slobodana Rašića u atrijumu Gradske uprave

Izložba razglednica Slobodana Rašića u atrijumu Gradske uprave
Foto: N.N. | Izložba razglednica Slobodana Rašića u atrijumu Gradske uprave

BANJALUKA - Želim pokazati koliko je zapravo razglednica bila značajna u gradu u kojem živim. Svaki kiosk je imao stalak s razglednicama, a najčešći motivi na banjalučkim razglednicama su ulice s prepoznatljivim objektima, kao što su Ferhadija, tvrđava Kastel, hoteli "Bosna" i "Palas", kaže fotograf Slobodan Rašić Bobara.

Njegova izložba "Poštanske razglednice Banjaluke" biće otvorena danas s početkom u 11 časova u atrijumu Gradske uprave, a u okviru projekta "Kultura u prolazu".

Izložbu će činiti oko 40 razglednica s motivima Banjaluke, koje je izlagač godinama sakupljao, zatim razglednice s motivima koje je on fotografisao, te razglednice na kojima su fotografije sa događaja na kojima je bio prisutan.

"Najviše sam se bazirao na razglednice poslije Drugog svjetskog rata, jer mi je taj period blizak. Sedamdesete, osamdesete godine pogotovo, jer predstavljaju godine moje mladosti", kaže Bobara.

Kako je kazao autor, izložba je svojevrstan hronološki presjek razvoja grada kroz motive na poštanskoj razglednici, od Drugog svjetskog rata do danas. Izložba će za posjetioce biti otvorena do 28. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije