Vizuelna umjetnost

Izložbom fotografija sutra počinje "Kočićev zbor"

Izložbom fotografija sutra počinje "Kočićev zbor"
Foto: N.N. | Izložbom fotografija sutra počinje "Kočićev zbor"

Program 55. "Kočićevog zbora" počinje sutra izložbom "Kočić i njegova porodica u fotografijama" autora Zorana Pejašinovića koja će biti otvorena u banjalučkom parku koji nosi ime ovog pisca s početkom u 20 časova.

Ovogodišnja manifestacija trajaće do 29. avgusta u izmijenjenom formatu zbog aktuelne epidemiološke situacije i biće obilježen nizom manjih kulturnih događaja, kojim će biti evocirano sjećanje na najvećeg književnika sa ovih prostora.

Dan kasnije, u utorak 25. avgusta, takođe u parku "Petar Kočić", od 20 časova, biće organizovano "Veče besjedništva", na kojem će besjediti studenti iz Banjaluke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva, dok je za 26. avgust u Muzeju RS, sa početkom u 19.30, planirano otvaranje izložbe kolekcije nakita "Tragovi", autora Sanje Bajić.

Iste večeri, u 20 časova, u parku "Petar Kočić", biće održano "Veče satire", u organizaciji Udruženja književnika RS.

Za 27. avgust, u 20 časova u parku "Petar Kočić" planirano je "Veče drame".

Prema utvrđenom programu, 28. avgusta, biće položeni vijenci na spomenik poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u MZ Stričići, potom u 11 časova planirano je otvaranje uređene rodne kuće Petra Kočića na Kočićevom ognjištu.

Istog dana, u parku "Petar Kočić" u 20 časova, biće uručena nagrada "Zmijanjče", koja je ove godine pripala učenici OŠ "Georgi Stojkov Rakovski" Jani Brkić.

U subotu, 29. avgusta, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić svečano će uručiti "Kočićevu nagradu" književniku Nenadu Grujičiću, a istog dana u 20 časova u Banskom dvoru biće otvorena izložba sa prošlogodišnje likovne kolonije.

Usljed aktuelnih ograničenja javnih okupljanja, ove godine će izostati tradicionalno narodno zborovanje u Stričićima i bodljavina bikova za nagradu "Jablan".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije