Vizuelna umjetnost

Kampus "Superexposure 03": Izložba koje se ne bi postidjele ni svjetske galerije

Kampus "Superexposure 03": Izložba koje se ne bi postidjele ni svjetske galerije
Foto: Vesna Duka | Kampus "Superexposure 03": Izložba koje se ne bi postidjele ni svjetske galerije

TREBINJE - Dodjelom sertifikata za dvanaest učesnika, mladih umjetnika, kao i njihovom zajedničkom izložbom radova, u Trebinju je završen treći po redu kampus za fotografiju i savremenu umjetnost "Superexposure 03".

Kampus je, osim fotografije, podrazumijevao i izradu videa i performansa, što se nije dešavalo u prethodne dvije godine.

Takvu namjeru da se djelokrug kampusa razvija imali su i osnivači na prvom ovom okupljanju u Trebinju, što je potvrdio i Mladen Miljanović, profesor na Akademiji umjetnosti Banjaluka, koji je sve tri godine i predavač na kampusu.

On je naglasio da je u nekoliko segmenata napravljen iskorak, u umjetničkom, ali i u produkcijskom smislu, u kome, kako tvrdi, ovakva izložba se i po kvalitetu može prikazati u bilo kojoj međunarodnoj galeriji.

"Osim najvećeg interesovanja za učešće na kampusu, na ovom trećem okupljanju je realizvan jedan sjajan način da se kroz predavače prikažu i njihove izložbe, pa su polaznici, osim predavanja, mogli vidjeti i njihove radove uživo i dobiti stimulans kako treba složiti projekat, raditi i prezentovati fotografije. Možda najvredniji napredak jeste u tome što ove godine nisu samo fotografije na zivodima, nego imamo i performans snimljen i kamerom koja se može preko QR koda direktno pogledati na telefonu, a imamo i tri video-rada, odnosno pokretne slike u formi videa", pojasnio je Miljanović.

O iskoracima u organizaciji kampusa govorio je direktor Kulturnog centra Trebinje Miljan Vuković, napominjući da je, pored predavanja, odnosno teoretskog dijela, pravljena i jedna vrsta pokazne vježbe, na kojoj su predavači putem svojih izložbi pokazivali primjenu svojih fotografija u svakodnevnom umjetničkom govoru.

"Ove godine smo imali dvanaest mladih umjetnika koji su kroz oblast fotografije istraživali svoju poetiku, odnosno svoj umjetnički pristup, primjenjujući nova znanja stečena na kampusu na fotografijama ove izložbe", kazao je Vuković.

Iako se javio veliki broj zainteresovanih polaznika, ove godine ih je, kako je precizirao, odabrano dvanaest, od kojih su samo dva bila iz Trebinja, dok su ostali bili iz Srbije, Crne Gore i ostalih gradova BiH, a odabirani su od strane predavača.

"Predavači koji su angažovani na kampu biraju polaznike i to nezavisno jedni od drugih, upoznajući se prethodno sa njihovim radom i afinitetima, što je jako dobro", napomenuo je Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije