Vizuelna umjetnost

"Locus Suspectus" na poklon MSU RS

"Locus Suspectus" na poklon MSU RS
Foto: N.N. | "Locus Suspectus" na poklon MSU RS

BANJALUKA - Zbirka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) postala je bogatija za još jedno recentno umjetničko djelo. Naime, umjetnički par "Distruktura", čija je postavka u MSU RS bila realizovana u najtežim okolnostima u jeku pandemije virusa korona, odlučio je da multimedijalnu cjelinu "Locus Suspectus" pokloni muzeju u trajno vlasništvo.

Cjelina "Locus Suspectus" je multimedijalni rad iz 2018. godine koji se sastoji od video-rada i akvarela na papiru i bavi se iščitavanjem i mapiranjem mjesta atentata na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda.

Centralni dio ovog multimedijalnog prikaza čini video-rad "Locus Suspectus" zajednički rad "Distrukture" i književnice Barbi Marković, koji prikazuje oralni pejzaž grada Sarajeva, koncentrišući se na mjesto atentata na Franca Ferdinanda, prostor ispred Latinske ćuprije i raskršće ulica Obala Kulina bana i Zelenih beretki. Rad problematizuje kako prostor pamti događaje i kako se kodovi čitaju kroz vrijeme.

Cjelina "Locus Suspectus" jedna je od šest cjelina izloženih u okviru izložbe "Story Lines" koju je banjalučka publika imala prilike da pogleda u periodu od 12. marta do danas - 12. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije