Vizuelna umjetnost

Marković: Moj celokupan rad je traganje za čistim licem

Marković: Moj celokupan rad je traganje za čistim licem
Foto: N.N. | Marković: Moj celokupan rad je traganje za čistim licem

BANJALUKA - Performansom "Alhemija mutirajućih palatalnih suglasnika - ĆĐLJNJ", koji je izveo umjetnik Milovan Destil Marković, zatvorena je njegova retrospektivna izložba "Destilovano lice - Radovi 1980/2020", koja je u Muzeju savremene umjetnosti RS bila postavljena od sredine decembra.

Performansu je prethodilo autorsko tumačenje izložbe "Destilovano lice", u okviru kojeg je umjetnik proveo publiku kroz četiri dinamične stvaralačke decenije svog rada koje su predstavljene kroz retrospektivnu postavku.

Performans su činili destilovana flaširana voda, ulje, mlijeko i pet kandila, a sve zajedno predstavlja umjetnikov stav po pitanju stvari koje nas okružuju.

"Performans je odnos na palatalne vokale - ĆĐLJNJ i izgovaranje azbuke na početku, a radi se o tome da upotreba destilovane vode ima veze s mojim radom, s ovom izložbom i celi moj četrdesetogodišnji rad je traganje za čistim licem", istakao je Marković.

Posjetioci su imali priliku da u okviru izložbe "Destilovano lice" pogledaju više od 40 monumentalnih radova i ambijentalnih cjelina izvedenih u različitim kombinovanim tehnikama.

Markovićeva postavka je pružila uvid u dinamičan i međunarodno priznat opus u rasponu od monumentalnih radova s izložbi u Galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu i Salonu Muzeja savremene umetnosti do najnovijih "Barkodiranih slika", u kojima se ponovo prepoznaju i vizantijski kôd i kriticizam današnjeg društva neoliberalnog kapitalizma.

I samom postavkom retrospektivne izložbe, čiji je kustos istoričar umjetnosti Miroljub Mima Marjanović, izražen je bunt umjetnika, koji je uspio u namjeri da poremeti uobičajenu muzejsku praksu ostvarenjem gotovo nemoguće misije postavljanja triptiha "Glasnik" velikog formata tako da visi u vazduhu, odnosno na nivou ispod plafona glavnog ulaznog hola MSU RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije