Vizuelna umjetnost

Mirko Ilić u MSU RS održao predavanje pod nazivom "Dizajnerski aktivizam"

Mirko Ilić u MSU RS održao predavanje pod nazivom "Dizajnerski aktivizam"
Foto: Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske | Mirko Ilić u MSU RS održao predavanje pod nazivom "Dizajnerski aktivizam"

BANJALUKA - Svjetski priznati umjetnik i grafički dizajner Mirko Ilić održao je juče predavanje pod nazivom "Dizajnerski aktivizam" u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS), prilikom kojeg je govorio o ulozi dizajnera u promociji tolerancije i uspostavljanju mira.

Ovo predavanje je bilo uvod za jednu od najvećih i najuticajnijih umjetničkih projekata - "Tolerancija" - putujuća izložba najuticajnijih savremenih grafičkih dizajnera, koja je postavljena na banjalučkom šetalištu u ulici Bana Milosavljevića, a koju će publika moći da je pogleda narednih sedam dana.

"Umjetnici čiji su radovi prikazani ovdje odazvali su se na poziv Mirka Ilića, grafičkog dizajnera i ilustratora iz Njujorka, inicijatora izložbe, da kreiraju plakate sa zadatkom prikazivanja značenja riječi tolerancija u njihovom kontekstu", navodi se u saopštenu MSU RS.

Izložba "Tolerancija" namijenjena je za predstavljanje u javnom prostoru kako bi bila dostupna svim građanima i ukazala na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca, a ova putujuća izložba do sada je prikazana u brojnim gradovima Evrope i svijeta i sa svakim novim gradom u kojem je predstavljena, jedan od najistaknutijih dizajnera te zemlje je uzeo učešće sa svojim plakatom.

Izložbu je otvorila Jelena Grubor, vanredni profesor i šef katedre na Odsjeku za grafiku na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, a publici su se obratili  Simone Gerini, šef Kancelarije Delegacije Evropske unije u Banjaluci te umjetnik, Mirko Ilić koje se zahvalio publici na velikoj zainteresovanosti.

Realizaciju cjelokupnog programa u Banjaluci podržava Evropska unija u Bosni i Hercegovini (Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini) povodom obilježavanja 2022. - Evropske godine mladih.

Biografija Mirka Ilića

Mirko Ilić je renomirani svjetski grafički dizajner. Rođen u Bijeljini, svoje formativne godine prvodi u Jugoslaviji, a potom se seli u Ameriku gdje živi i radi posljednjih 36 godina.

Prvi strip je objavio 1976. godine, a bio je urednik stripa i ilustracija u Studentskom listu i časopisu Polet, Tokom osamdesetih godina XX vijeka radio je za popularne revije i nedeljnike "Start", "Danas", "Vijesnik", "Studio "i druge. Značajne dizajnerske radove ostvario je u vrijeme Novog talasa, ilustrujući omote popularnih muzičkih albuma poput "Prljavog kazališta", "Bijelog dugmeta"... Dizajnirao je brojne filmske plakate i postere među kojima je najpoznatiji za film "Ko to tamo peva" 1980. godine, a u Sjedinjenim Američkim Državama je, između ostalih, sarađivao s "New York Timesom" i "Timeom", gdje je radio kao umjetnički direktor.

Od 1995. u središtu Menhetna otvara svoj vlastiti dizajnerski studio "Mirko Ilić Corp." u okviru koga djeluje i danas. Objavio je desetak knjiga o dizajnu samostalno ili u koautorstvu sa piscem i novinarom Stivenom Helerom. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Djela su mu zastupljena u zbirkama prestižnih svjetskih muzeja. Živi i radi u Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije