Vizuelna umjetnost

Mlada slikarka Tea Borodenko: Umjetnost je moja mirna luka

Mlada slikarka Tea Borodenko: Umjetnost je moja mirna luka
Foto: Ustupljena fotografija | Mlada slikarka Tea Borodenko: Umjetnost je moja mirna luka

PRNJAVOR – Djela na platnu i papiru nastala kistom i bojama, mlada slikarka Tea Borodenko iz Prnjavora, dugo je skrivala od očiju javnosti, jer je to, kako ističe za "Nezavisne novine", bila jedina sfera u koju je zalazila kao apsolutni mir.

Njeni radovi svjetlo dana ugledali su prije četiri godine, a sada svoj svijet umjetnosti skoro pa svakodnevno putem društvenih mreža dijeli sa prijateljima i ljubiteljima njenih radova.

"Umjetnost je moja luka mira. Pošto sam inače svestrana i komunikativna, trebalo mi je nešto što će biti moj mir i gdje ću se ja apsolutno umiriti i tu pronaći inspiraciju i otpočeti nešto novo", istakla je Borodenko.

Kako kaže, umjetnost zahtijeva inspiraciju, a inspiriše je sve što je okružuje.

"Najviše me inspirišu pejzaži. Priroda je moja najveća inspiracija. I vrijeme, sunce, magla, to obožavam", objašnjava ona.

Iako je na početku samo koristila akrilne boje, s vremenom je počela raditi i sa drugim tehnikama.

"Takođe, ne slikam samo, već štampam i grafike, zašla sam i u tu vrstu umjetnosti", navodi ona dodajući da je imala priliku raditi i oslikavanje zidova i tijela, odnosno murala i "bodypaintinga".

"To su odlična iskustva, nešto novo. Nešto što se da naučiti, pogotovo ako imate talenat da nešto naslikate na papiru, onda umjesto papira ili platna koristite ljudsku kožu, odnosno tijelo ili koristite zid ili betonsku površinu", govori Borodenko dodajući da joj je kod oslikavanja tijela najdraže što ima komunikaciju sa saradnikom.

"Tvoja površina na kojoj radiš je zapravo živo biće s kojim komuniciraš sve vrijeme dok radiš i bude vrlo zanimljivo", istakla je.

S druge strane, kada je riječ o betonu ili zidu, za razliku od slike na platnu koja se može premiještati, zid ostaje na jednom mjestu.

Naime, ona je nedavno oslikala stepenice ispred Osnovne škole "Nikola Tesla" u Prnjavoru, a u saradnji sa Omladinskim centrom Prnjavor.

Kako Tea ističe za "Nezavisne", o samostalnoj izložbi je razmišljala i planira je organizovati, a do tada će njeni radovi krasiti društvene mreže, ali će se moći vidjeti i na izložbi umjetnika Banjaluke.

"Tu ću da učestvujem. To će biti u prvoj četvrtini 2024. godine", najavila je Borodenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije