Vizuelna umjetnost

Mladen Banjac, kustos MSU RS: Za uspješan projekat najvažniji ideja i sposoban tim

Mladen Banjac, kustos MSU RS: Za uspješan projekat najvažniji ideja i sposoban tim
Foto: N.N. | Mladen Banjac, kustos MSU RS: Za uspješan projekat najvažniji ideja i sposoban tim

U vremenu kada javnih sredstava u kulturi nema dovoljno, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske je odlučio svoje aktivnosti sufinansirati i iz međunarodnih fondova.

Tako bi, ako sve njihove ideje budu odobrene, u ovu instituciju u naredne četiri godine moglo da se slije preko milion KM iz programa "Kreativna Evropa", namijenjenih za realizaciju deset projekata. O ovoj temi, planovima do kraja godine, "novoj normalnosti" i umjetnosti u doba korone razgovarali smo s kustosom za programske i izložbene akte MSU RS Mladenom Banjcem.  

NN: Iza nas je nekoliko turbulentnih mjeseci. Kako je pandemija virusa kovid-19 uticala na rad Muzeja savremene umjetnosti RS? 

BANJAC: Pandemija je uticala na život svih nas pa tako i na rad muzeja, koji nisu mogli da vrše jednu od osnovnih funkcija, a to je da budu dostupni publici.

Mi smo se adaptirali tako što smo ponudili niz digitalnih sadržaja preko naših socijalnih platformi, tako da publika nije ostala uskraćena. Ponudili smo naša kataloška izdanja u digitalnoj formi potpuno besplatno. Naročito izdvajam naše izdanje za djecu, koje su naš dizajner Nemanja Mićević i ilustrator Dragoslav Malinić adaptirali u digitalnu bojanku za najmlađe.

Pored toga uključili smo se i u ICOM-ovu kampanju #museumandchill gdje smo nudili razne zanimljive sadržaje svjetskih muzeja. Uključili smo se i u projekat slovenačke umjetničke grupe "Novi kolektivizam" pod nazivom "New World Order".

Riječ je o umjetničkoj intervenciji koja je pored Banjaluke uključivala mnoge svjetske metropole poput Njujorka, Pariza, Londona, Tokija. Što se tiče izložbe "Story lines" "Distrukture", samo otvaranje je prošlo bez publike i izložba je otvorena na simboličan način, nekom vrstom foto-performansa.

Tokom pandemije snimili smo video kao virtuelnu šetnju kroz izložbu, kako bi publika imala priliku da osjeti i vidi kako ova fenomenalna izložba izgleda. Nakon popuštanja mjera odlučili smo da produžimo trajanje izložbe do 12. juna. Ono što možda nije vidljivo, a što je značajno za muzej je i rad na aplikacijama na projektima "Kreativne Evrope" u okviru poziva za zapadni Balkan. 

NN: Šta nas u MSU RS očekuje do kraja godine? 

BANJAC: Kao što je već najavljeno, MSU RS započinje veliku rekonstrukciju koja ne obuhvata samo građevinsku rekonstrukciju, već i otvaranje novih sadržaja poput prve javne biblioteke specijalizovane za umjetnost. U ovom trenutku se finalizuju sve zakonske procedure i nadamo se početku radova sredinom ovog ljeta.

Sljedeće godine muzej puni 50 godina rada i u skladu s tim želimo da pripremimo novu stalnu postavku u, nadamo se, obnovljenoj zgradi.

Nova stalna postavka je projekat na kome se radi već dosta dugo i trudimo se da našu kolekciju prikažemo publici u skladu s novim muzeološkim praksama i novinama koje će pružiti drugačiji pogled na našu značajnu kolekciju.

NN: Iako za javne ustanove u kulturi u Evropi i svijetu ovakav pristup nije nikakva novost, MSU RS je među prvima kod nas odlučio da svoje aktivnosti sufinansira i iz međunarodnih fondova. Možete li izdvojiti najvažnije kvalitete koji su potrebni da bi projekat bio napisan, odobren i realizovan?

BANJAC: Osnova svakog dobrog i uspješnog projekta su dobra ideja, jako partnerstvo i sposoban tim koji to može da sprovede. Mi smo u proteklih nekoliko godina puno rada uložili u pribavljanje dodatnih sredstava kako bi muzej ponudio što kvalitetniji sadržaj svojoj publici.

Stekli smo određeno iskustvo i danas s ponosom možemo reći da polako usvajamo ovaj način poslovanja, što se i vidi u rezultatima kada pogledamo naše redovne aktivnosti.

Bilo da je riječ o infrastrukturnim ili programskim projektima, oni svi za cilj imaju iste stvari - bolji muzej i kvalitetniji sadržaj za našu publiku, ali i umjetnike, jer naša misija je i razvoj umjetničke scene.  

NN: Kako biste ocijenili saradnju s Deskom "Kreativna Evropa" i kancelarijom u Banjaluci, u kojem dijelu posla ste sarađivali i koliko vam je bila značajna njihova podrška za uspješno apliciranje?

BANJAC: Bez podrške Deska "Kreativna Evropa" (DKE) i kancelarije u Banjaluci ne vjerujem da bismo mogli da pripremimo ovoliki broj aplikacija.

Moram da pohvalim njihovu požrtvovanost, jer su nam pomogli u najgorim uslovima da pripremimo sve projektne prijedloge. Bez njihove pomoći i dostupnosti 24 sata dnevno u doba izolacije i otežanih uslova rada ne bismo uspjeli ni blizu da završimo ovoliki broj aplikacija. Moramo da napomenemo da naša saradnja s Deskom nije započeta sada, ona traje već duži niz godina, i želimo naglasiti da je DKE bio ključan podsticaj u usmjeravanju MSU RS ka novim mogućnostima finansijske i partnerske podrške.

Svakako bih pozvao sve zainteresovane ukoliko planiraju da se prijave na neki od poziva KE da svakako kontaktiraju Desk, jer njihovi profesionalni savjeti su nešto bez čega je teško napraviti uspješnu projektu aplikaciju.

Šta je "Kreativna Evropa"

"Kreativna Evropa"  je program  Evropske komisije za podršku i sufinansiranja projekata iz oblasti kulture i audio-vizuelnog sektora.

Desk "Kreativna Evropa" je koordinaciono tijelo ovog programa u BiH i aplikantima zainteresovanim za apliciranje je na raspolaganju za tehničke i druge pomoći i možete mu se obratiti u kancelarijama u Banjaluci i Sarajevu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije