Vizuelna umjetnost

Mladenu Miljanoviću nagrada za najbolji umjetnički rad u Mariboru

Mladenu Miljanoviću nagrada za najbolji umjetnički rad u Mariboru
Foto: N.N. | Mladenu Miljanoviću nagrada za najbolji umjetnički rad u Mariboru

BANJALUKA - Umjetnost ne smije biti samo kritika. Ona mora da bude i generator promjene u društvu unutar kojeg djeluje. I ova izložba ne teži samo da kritikuje određenu trenutnu situaciju, nego ona teži da djeluje unutar te situacije, da bi se ona prevazišla, naveo je Mladen Miljanović, vizuelni umjetnik iz BiH, kome je pripala nagrada "Beli Aphroid" za najbolji umjetnički rad na izložbi "Napeta sadašnjost" u Kibli u Mariboru.

Miljanovićev projekat "Didaktički zid" sastoji se od prostorne instalacije i priručnika za izbjeglice kojima je odbijen ulazak u zemlje Evropske unije o načinima na koje mogu da izbjegnu striktne kontrolne sisteme na granicama i druge prepreke na putu ka željenom cilju. 

"Rad se bavi uobičajenim zamkama retorike savremene migrantske politike i ispituje trenutni tretman migranata. Umjetnik zauzima hrabru poziciju, prilično rijetku u današnjoj društvenoj klimi, pa obezbjeđuje praktičan vodič grupama ljudi koje odbijaju vlasti većine zemalja članica EU, a u njihovim institucijama postavlja mramorni spomenik kao simboličnu opomenu na egzistencijalnu dramu migranata", naveo je žiri nagrade "Beli Aphroid", koja je dodijeljena četvrti i posljednji put u okviru međunarodnog projekta "Risk Change" (2016-2020).

Umjetniku koji živi i stvara u Banjaluci ovo priznanje pripalo je među više od 25 slovenačkih i internacionalnih umjetnika i umjetničkih grupa. U finalu za nagradu bilo je petoro umjetnika, a pored Miljanovića, tu su i bili Suzana Brborović iz Slovenije, Lana Čmajčanin, Bosna i Hercegovina/Austrija, Zoran Todorović, Srbija, i "Forensic Architecture", Velika Britanija.

"Miljanovićev projekat 'Didaktički zid' je subverzivna edukativna instalacija koja za fokus uzima problem migranata, izbjeglica, raseljenih i apatrida, te njihove poteškoće pri kretanju ka željenom geografskom cilju", naveo je kustos izložbe Irfan Hošić. Radi se o angažovanom setu ilustracija, koji direktno adresira one osobe koje na "ilegalan" način kopnom pokušavaju da pređu državne granice kako bi se domogle svoje "zemlje snova".

"Didaktički zid" svojevrsno je uputstvo o prevazilaženju prirodnih i vještačkih barijera na koje "osoba u pokretu" može eventualno da naiđe.

Izložba je premijerno postavljena u Bihaću kao mjestu masovnog zastoja nastalog usljed bukvalnog zatvaranja zelene granice od strane pogranične službe susjedne Hrvatske. Bihać je za migrante i izbjeglice, kako je naveo Hošić, postao mjesto na ivici u pravom smislu te riječi. Projektom "Didaktički zid" Miljanović je potvrdio sopstveno pravilo da umjetnost može, ali i treba da bude kritika pogubnih politika, neetičkih pravila i nemoralnih vrijednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije