Vizuelna umjetnost

Mostar sjedište ulične umjetnosti

Mostar sjedište ulične umjetnosti
Foto: N.N. | Mostar sjedište ulične umjetnosti

Dokaz da pandemija nije ukrala ovogodišnje ljeto je "Street Arts Festival" Mostar, koji devetu godinu zaredom okuplja ekipu umjetnika, volontera i ostalih entuzijasta koji Mostar pretvaraju u galeriju na otvorenom.

Kako funkcioniše simbioza bh. i regionalnih uličnih umjetnika i mostarskih ulica, građani će imati priliku da se uvjere ovih dana.

Gotovo je nemoguće ne primijetiti vrijedne umjetnike na skelama fasada u Šantićevoj, Vukovarskoj, Radićevoj i Titovoj ulici, na Tekiji, Bijelom brijegu,  JU Tekstilnoj i poljoprivrednoj školi, Ekonomskoj školi, Los Rosales centru i HNK Mostar.

Uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, u ponedjeljak je u prostorijama Ćorovića kuće uz podršku SPKD "Prosvjeta" Mostar upriličeno zvanično otvaranje festivala izložbom radova umjetnika koji su bili spriječeni da dođu ove godine.

Druženje je bilo samo uvertira u čitav niz popratnih aktivnosti kojima je fokus oslikavanje murala te prilagođen OFF program za učesnike, volontere, partnere, prijatelje i saradnike.

Osim estetizacijom javnog prostora, "Street Arts Festival" Mostar se bavi likovnošću, arhitekturom i svim ostalim srodnim kategorijama iz konteksta Street Art kulture i vizuelne umjetnosti.

"Ovakvim dokumentiranjem vremena u kojem živimo doprinosimo vrijednosti i dobrim osobinama i naših vlastitih i onih zajedničkih života. Kako je naš zajednički prostor osobna i kolektivna odgovornost, ovo jeste jedan vid ljudskog i umjetničkog načina propitivanja te konstruktivnog kritiziranja, koje otvara mogućnost korektiva društvene zbilje", naglašavaju organizatori.

Nastavlja se urbana revitalizacija Partizanovog igrališta u blizini starog jezgra grada, koje bi trebalo da postane jedno od glavnih urbanih i sportskih okupljanja za mlade. Danas će na toj lokaciji biti održan "Street Art Jam" s umjetnicima iz Mostara, Sarajeva, Tuzle i Banjaluke, a u večernjim časovima planiran je prigodan muzički program s fokusom na hip-hop i drum and bass zvuk.

Koncept i program festivala organizovan je u skladu s epidemiološkim mjerama.

Podržali su ga Fond "Otvoreno društvo" u BiH, grad Mostar, NDC Mostar, Vijeće mladih grada Mostara, a implementiran je uz partnerstvo Udruženja "Fora", OKC "Abrašević", LDA Mostar, Urbane kuće IDEAA i Dsrifv Partizan. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije