Vizuelna umjetnost

Mural posvećen Glogovcu osvanuo u Doboju

Mural posvećen Glogovcu osvanuo u Doboju
Foto: N.N. | Mural posvećen Glogovcu osvanuo u Doboju

DOBOJ - Bardovima srpskog glumišta koji krase zidove stambenih objekata u Doboju pridružio se i Nebojša Glogovac, Trebinjac s pančevačkom adresom, koji je preminuo prije dva mjeseca.

Naime, soliter u Ulici kneza Miloša na broju 36 dobio je mural posvećen ovom glumcu, a djelo je ruku mladog umjetnika Denija Božića, koji već dugi niz godina oslikava ovdašnje zidove.

Tradicionalno, umjetnik nije previše rječit, pa na pitanje na čiju je inicijativu odlučio da baš Glogovca stavi na zid solitera sa 16 spratova, kratko odgovara: "Nek' bude na moju", i dipolmatski navodi da je taj zid bio slobodan.

Pet dana mu je bilo potrebno da jednog od najboljih glumaca mlađe generacije oslika u prirodnim bojama.

Stanari ove zgrade, kažu, nisu imali ništa protiv, jer bolje je da je na zgradi mural, a ne grafiti.

"Pokrenuli smo i ideju da prikupimo nešto novca da damo tom mladiću koji je slikao, da ga počastimo, da ne bude da je baš za džabe radio", kaže stanarka zgrade koju smo sreli na ulazu u soliter.

Da li su stanari bili darežljivi, nismo uspjeli saznati, jer predsjednika zajednice etažnih vlasnika nismo zatekli kod kuće, a ostali stanari koje smo sreli nisu bili raspoloženi za razgovor.

Deni Božić kaže da je gledao Glogovčeve filmove, a "Nebeska udica" je po njemu najbolji.

Osim Glogovca, i drugi glumci koji su prešli u vječnost našli su svoje mjesto u Doboju, pa tako fasadu zgrade u Hilandarskoj ulici jedan pored drugog krase Miodrag Petrović Čkalja u karakterističnoj pozi sa slušalicom telefona u ruci, potom Velimir - Bata Živojinović, Milorad Mandić Manda i Nikola Simić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije