Vizuelna umjetnost

Muzej Jugoslavije organizuje postavku jugoslovenskog kućnog nasljeđa

Muzej Jugoslavije organizuje postavku jugoslovenskog kućnog nasljeđa
Foto: N.N. | Muzej Jugoslavije organizuje zanimljivu postavku jugoslovenskog kućnog nasljeđa

BEOGRAD - Muzej Jugoslavije u Beogradu pozvao je publiku iz svih zemalja nastalih nakon raspada nekadašnje države da pronađe jugoslovensko nasljeđe u svojim kućama i uključi se u kreiranje participativne virtuelne izložbe #YUDOM.

Uvjereni da je svako tokom izolacije zbog pandemije virusa korona, spremajući kuću, pronašao poneki predmet koji datira iz jugoslovenskog perioda - limenu kutiju C kafe u kojoj je stajala vegeta, bijelu šolju sa plavom bordurom, "Iskrin" telefon, djedove značke ili mamine espadrile kupljene u Trstu - zaposleni u Muzeju Jugoslavije pozvali su sve da se priključe virtuelnoj izložbi u nastajanju tako što će zabilježiti predmete kamerom, podijeliti fotografiju na društvenim mrežama koristeći #YUDOM i pritom označiti Muzej Jugoslavije na Facebooku, Instagramu i Twitteru.

Kustoski tim Muzeja Jugoslavije doprinijeće akciji predstavljajući fotografije predmeta koji su pripadali jugoslovenskoj svakodnevici, a sada su dio muzejske kolekcije. Mnogi od izabranih upotrebnih predmeta i međunarodno su prepoznatljivi, poput višestruko nagrađivanog dizajna telefona ETA Davora Savnika za fabriku "Iskra", koji je čak uvršten i u kolekciju Muzeja moderne umjetnosti u Njujorku.

"Negujemo participativni pristup dopunjavanju kolekcije i to je metodologija koju nastojimo da primenimo gotovo na svakoj izložbi. Imajući u vidu da je jugoslovensko nasleđe i dalje prisutno u svakodnevnom životu, pozivamo publiku da se oproba u kustoskom poslu i bude deo tima koji realizuje ovu virtuelnu postavku", naveli su u Muzeju Jugoslavije povodom projekta #YUDOM, započetog ranije u okviru online programa #OSTANIUMUZEYU.

Dio predmeta koje su izabrali kustosi i kustoskinje Muzeja Jugoslavije za #YUDOM nije izložen u okviru stalne postavke, pa publika u okviru tog projekta ima priliku da ih prvi put vidi u virtuelnom okruženju.

Muzej Jugoslavije, inače, počeo je rad sa publikom u redukovanom obimu, nakon preporuke Ministarstva kulture i informisanja Srbije o otvaranju muzeja, galerija, arhiva i biblioteka zatvorenih sredinom marta zbog pandemije virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije