Vizuelna umjetnost

Muzej RS na velikoj međunarodnoj izložbi

Muzej RS na velikoj međunarodnoj izložbi
Foto: N.N. | Muzej RS na velikoj međunarodnoj izložbi

MOSKVA - Međunarodna izložba "Nepobjedivi", koja je posvećena Danu sjećanja na žrtve holokausta, otvorena je u Muzeju pobjede u Moskvi, a Muzej Republike Srpske kao jedan od partnera učestvuje s izložbom "Koncentracioni logor Jasenovac - najveći ustaški logor smrti".

Autor ove izložbe je viši kustos istoričar Milenko Đorđević, a prikazuje masovno stradanje srpskog naroda u najvećem ustaškom logoru tokom Drugog svjetskog rata na teritoriji Jugoslavije. Izložba prikazuje brutalnost zločina s posebnim osvrtom na stradanje djece.

Izložbu je otvorio direktor Muzeja pobjede Aleksandar Školjnik, nakon kojeg se prisutnima obratio direktor Muzeja Republike Srpske, Miladin Savić. Kao dio svečanog otvaranja upriličeno je potpisivanje protokola o saradnji između Muzeja pobjede i Muzeja Republike Srpske. Nakon potpisivanja protokola o saradnji, prisutnima su se obratili i preživjeli logoraši i potomci žrtava holokausta.

Izložba "Nepobjedivi" u Muzeju pobjede u Moskvu za posjetioce će biti otvorena do 4. marta 2020. godine. U realizaciji izložbe "Nepobjedivi", osim Muzeja pobjede i Muzeja Republike Srpske, učestvovali su Fond Aleksandra Pečerskog kao i muzeji iz Norveške i Slovenije.

Ovaj međunarodni projekat izazvao je veliku pažnju ruske i svjetske javnosti, a Muzej Republike Srpske učestvovanjem u ovom projektu dao je veliki doprinos obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije