Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Muzej Republike Srpske učestvovao na forumu "Lekcije iz Nirnberga"

Muzej Republike Srpske učestvovao na forumu "Lekcije iz Nirnberga"
Foto: N.N. | Muzej Republike Srpske učestvovao na forumu "Lekcije iz Nirnberga"
Nevena Maksimović

BANJALUKA - Muzej Republike Srpske učestvovao je na Međunarodnom naučno- praktičnom forumu "Lekcije iz Nirnberga", koji je održan proteklog vikenda u Muzeju pobjede u Moskvi povodom 75. godišnjice početka Nirnberškog procesa.

Forum je posvećen očuvanju istorijskog sjećanja na ulogu Nirnberškog procesa u uspostavljanju modernog svjetskog poretka. Na ovom veoma značajnom međunarodnom forumu učešće su uzele državne, javne i političke ličnosti, pravnici, naučnici, prosvjetni radnici i predstavnici muzejske zajednice iz 85 subjekata Ruske Federacije i 31 države Evrope i svijeta.

Drugog dana foruma, 21. novembra, održana je sesija "Muzeji kao centri očuvanja istorijskog sjećanja i razumijevanja tragedije Drugog svjetskog rata". Uvodno izlaganje na sesiji, poslije domaćina iz Rusije, imao je direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić, nakon kojeg su se obratili učesnici iz Njemačke, Poljske, Bjelorusije i Slovenije.

Savić je u govoru naglasio značaj Nirnberškog procesa, u kojem su osuđeni najveći nacistički zločinci, te utvrdio posebnu ulogu muzeja u prikazivanju tragedije Drugog svjetskog rata, sa posebnim osvrtom na stradanje srpskog stanovništva u logoru "Jasenovac", osudio je revizionizam i manipulacije istorijskim činjenicama iz Drugog svjetskog rata i ukazao na ogroman doprinos srpskog stanovništva u borbi protiv fašizma.

Cilj sesije je da se skrene pažnja javnosti na dio svjetskog kulturnog nasljeđa koje svjedoči o tragediji civilnog stanovništva i zločinima nacizma. Posebna pažnja je bila usmjerena na doprinos muzeja u formiranju javnog mnjenja širom svijeta na osnovu istorijskih činjenica iz Drugog svjetskog rata. Učesnici su se složili da lekcije iz Nirnberga ne govore toliko o prošlosti, koliko o budućnosti čovječanstva.

Učestvovanje Muzeja RS na ovom međunarodnom forumu omogućeno je posredstvom Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji, a održano je online.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije