Vizuelna umjetnost

"Nezavisne" na "Baselected" izložbi: BASE povećava vidljivost mladih umjetnika

"Nezavisne" na "Baselected" izložbi: BASE povećava vidljivost mladih umjetnika
Foto: N.N. | "Nezavisne" na "Baselected" izložbi: BASE povećava vidljivost mladih umjetnika

ISTANBUL, ANKARA - U sklopu velikog "Beyoglu Culture Road Festivala", koji se održava u Istanbulu i Ankari od 28. maja do 12. juna, na kojem izlaže više od 5.000 umjetnika u jednoj od najljepših istorijskih građevina u Istiklal ulici, postavljena je izložba "Baselected". Nju čini više od 100 radova preko 70 mladih umjetnika koji su svoje mjesto našli na jedinstvenoj platformi BASE.

BASE kao takav je jedan od rijetkih u svijetu te pod istim krovom okuplja radove tek diplomiranih studenata slikarstva, kiparstva, fotografije i videa, grafičkog dizajna, dizajna vizuelnih komunikacija, tiskarstva, stakla i keramike, tekstilnih odjela svih fakulteta likovnih umjetnosti širom Turske te im nudi podršku od one finansijske pa do toga da budu vidljivi i pronađu svoje mjesto na umjetničkom nebu. S ciljem povezivanja umjetnika s javnošću, umjetničkim sektorom, kreativnim industrijama i medijima, BASE nastoji podržati njihov prelaz iz diplomskog u profesionalni umjetnički život te dati zamah i smjer njihovim karijerama, što ga čini izuzetnim. Pored prilike koju pružaju mladim umjetnicima i bacaju svjetlo na nove generacije umjetnika, takođe za cilj imaju i da pomognu galerijama, kolekcionarima, ljubiteljima umjetnosti i kreativnim industrijama da otkriju mlade talente.

Ekipa "Nezavisnih novina" posjetila je trenutnu izložbu koja je postavljena u istorijskoj građevini u glavnoj, Istikal ulici, a jedan od osnivača Ali Kerem Bilge istakao je za naš list da je ipak ludost ta koja im pomaže da ostave trag na Zemlji i stvore izvanredne stvari u njihovom području interesa. Kako dodaje, iskoristili su svoje prethodno iskustvo iz oblasti umjetnosti tako što su stvorili podjednako korisno mjesto za ljude koji uživaju u umjetnosti, istovremeno stvarajući održivu platformu za podršku studentima koji su diplomirali na fakultetima za umjetnost.

"Dolazim iz porodice kolekcionara umjetnina i porodice koja voli umjetnost u svakom pogledu. Moj otac Muhsin Bilge sastavio je zbirku likovne umjetnosti uglavnom turskih umjetnika koji predstavljaju modernu i savremenu umjetnost nakon 1950. godine. Takođe, moj otac je uvijek nastojao podržavati i mlade umjetnike. Ja sam prvenstveno radio u multinacionalnim tehnološkim kompanijama, ali odlučio sam napustiti karijeru, s ocem sam se posvetio umjetnosti te putujući s njim stekao i međunarodno iskustvo. Proveo sam neko vrijeme u Njujorku radeći kao asistent digitalnom video-umjetniku. Kako prihvatanje novih izazova otvara nova poglavlja, moje iskustvo u Njujorku takođe je stvorilo temelje BASE-a", ispričao je za "Nezavisne" Bilge.

Dodaje da u Turskoj postoji 76 fakulteta za umjetnost u 42 grada, tako da je posebno za diplomce umjetnosti postojao problem pristupačnosti do Istanbula, gdje je srce umjetnosti i većina institucija.

Stoga su Ali Kerem Bilge, İdil Bilge i Aslı Boduroğlu 2017. odlučili da osnuju BASE kako bi podržali novopečene umjetnike da pokažu svoj rad javnosti na nezavisnim istorijskim mjestima te ih spojili s ljudima koji mogu biti poluga za njihovu karijeru.

"Takođe smo pomogli da se smanji jaz između produkcije kreativnosti na umjetničkim fakultetima u drugim gradovima i Istanbulu. Realizacija ove ideje, naravno, imala je mnogo ekonomskih i logističkih poteškoća, ali uz energiju i strast nečega u šta vjerujemo i održivu podršku koju smo imali od privatnih institucija, ali i Ministarstva kulture koje pomaže BASE-u da postane održiva platforma za pomoć mladim umjetnicima - je uspjela. Deseci hiljada posjetilaca posjećuju godišnju izložbu BASE-a i drugih projekata koje sprovodimo tokom cijele godine uključujući 'Baselected' i 'Kolektu'", objasnio je entuzijastični Bilge.

U istom stilu je dodao da je osjetno porastao interes za umjetnost, pogotovo u trenucima kada svi građani Zemlje prolaze kroz čudna vremena.

"Misija naše porodice jeste da dugoročno podupiremo mlade umjetnike na održiv način. Ono na šta smo posebno ponosni jeste kada gledamo postotke na diplomskim izložbama gdje su gotovo 75 odsto umjetnika žene i ne možemo biti više zadovoljni i srećni što pomažemo sljedećoj generaciji turskih savremenih umjetnika", rekao je Bilge.

Kada je riječ o trenutnoj postavci u sklopu "Beyoglu festivala" izložena je "Baselected", a to je suženi izbor od više od 500 maturanata čije radove smo izložili u posljednjih pet godina. Ovo je takoreći godišnja diplomska izložba koja piše svoju priču i sumira sve od početka djelovanja BASE-a, u kojem je bilo više od 1.500 prijava sa 76 univerziteta.

"Naravno, kroz izložbu možemo vidjeti da i ova generacija proživljava savremene probleme i promišlja kao i njihovi prethodnici. Dakle, globalno zatopljenje, pitanja okoliša i urbane generacije, odnos tehnologije i društva su neke zajedničke teme", rekao je Bilge.

Povrh svega umjetnost je uvijek bila tu da kritikuje, otvara neka nova pitanja, skrene pažnju i šokira, a tog mišljenja je i Bilge koji kaže da su umjetnici uspjeli da prenesu viziju o savremenim izazovima sa kojima se susrećemo i definisali gotovo nedefinisan osjećaj koji svi dijelimo o sadašnjem vremenu.

"Kada pogledamo 70 djela koja je ova mlada generacija izradila u zadnjih pet godina, to je gotovo brza istorija modernog doba. Društva žude za izgradnjom održivijih, na neki način zadovoljavajućih životnih uslova. Umjetnici svojom empatijom odražavaju gdje bi trebalo da stojimo", riječi su Bilgea.

S druge strane, u svijetu ne postoje ovakvi koncepti te rijetko mladi umjetnici imaju priliku da izlažu svoje radove te pronađu mjesto i ljude koji će ih podržati, dati im šansu, ali Bilge ističe da je važno koncentrisati svoju energiju i resurse na određeno društveno pitanje kojem pokušavate dati doprinos.

"Bilo je poziva i iskusnih umjetnika da takođe doprinesu tom području. U prvoj godini pandemije osnovali smo 'Kolektu' (www.kolekta.com.tr), u sklopu koje smo kreirali zajednički digitalni arhiv savremene umjetnosti za savremenu tursku umjetničku zajednicu. 'Kolekta' trenutno ugošćava više od 7.000 radova iz preko 20 umjetničkih galerija i 700 umjetnika uključujući samostalne umjetnike koji ne rade s galerijom. Takođe, u digitalnom umjetničkom prostoru imamo projekt pod nazivom 'Digitalna umjetnost na kampusima', kojim podržavamo univerzitete i podstičemo ih da se više zanimaju za umjetnost", objasnio je Bilge.

Ono što je zanimljivo jeste da BASE nema stalno mjesto na kojem su djela izložena te koja bi se mogla nazvati njihovom galerijom, nego se izložbe održavaju u privremenim prostorima koje iznajmljuju ili koriste za vrijeme projekta. Za ovu priliku svoju izložbu koju čini više od 100 radova preko 70 mladih umjetnika smjestili su u istorijsku građevinu Cercle d'Orient, koja se nalazi u srcu ulice İstiklal, koja je izgrađena 1884.

"Volimo izlagati radove mladih umjetnika na istorijskim mjestima kako bismo stvorili kontrast sa savremenom umjetnošću i istorijskom arhitekturom", dodao je Bilge. S obzirom na to da je selekcija umjetničkih djela izuzetno ozbiljan i odgovoran posao, taj posao obavlja žiri sastavljen od umjetničkih profesionalaca, kustosa, umjetnika, kolekcionara i istoričara umjetnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije