Vizuelna umjetnost

Noć muzeja obilježena širom BiH

Noć muzeja obilježena širom BiH
Foto: Muzej savremene umjetnosti/Facebook | Noć muzeja obilježena širom BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Najveći muzejski događaj, Evropska noć muzeja, održava se 18. maja od 1977. godine, te kao i prethodnih, i ove godine ova posebna noć za kulturu obilježena je i u muzejima širom Bosne i Hercegovine.

Tema ovogodišnje Noći muzeja "Muzeji za obrazovanje i istraživanje" naglašava ključnu ulogu kulturnih institucija u pružanju holističkog obrazovnog iskustva. Ovaj događaj se zalaže za svjesniji, održiviji i inkluzivniji svijet. Posjetioci manifestacija koje su povodom Evropske noći muzeja priredili Muzej savremene umjetnosti RS i Muzej RS u Banjaluci imali su priliku da uživaju do kasno u noć.

U Muzeju savremene umjetnosti RS program je počeo predavanjem Uroša Krčadinca o projektima generativne i algoritamske umjetnosti "Androidi ne sanjaju ništa". Ovom prilikom Krčadinac je publici predstavio svoje projekte na kojima je radio posljednjih 15 godina, postavljajući pitanje da li smo svjesni da besplatno radimo za digitalni marketing dok bijemo svoje bitke na internetu.

Istovremeno je publika mogla da posjeti aktuelnu izložbu "Licem u lice" grafičkog dizajnera Mirka Ilića. Na samom objektu Muzeja savremene umjetnosti publika je mogla da pogleda 3D video-maping autora Mladena Đukića, dok je DJ Marko Vuković priredio muzički vremeplov. Istovremeno su posjetioci u Muzeju umjetnosti RS mogli da pogledaju izložbu "Zlatno doba rokenrola" autorke Tamare Lukač Lazarević.

Muzičko-poetskim recitalom "Kad sevdah govori" u subotu veče na platou Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine obilježena je Evropska noć muzeja, a ovaj recital predstavlja splet nekih od najljepših sevdalinki, prigodnih osvrta i poimanja samog sevdaha od poznatih pjesnika i književnika, te izvođača.

Koncept recitala potpisuje sopranistkinja i redovna profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Lejla Jusić. Na sceni su se pridružili gitarist Elvir Solak i glumac Adnan Goro.

U sklopu višednevne manifestacije "Noći muzeja 24" u Muzeju Brčko distrikta otvorena je izložba "Muzej u Brčkom" te održana serija predavanja "Brčanska baština".

Noć muzeja obilježena je i u Bijeljini te je ispunjena lijepim željama djece, najčešće u stihovima modernih pjesama, koje su u nebo poslali na lampionima koje su napravili i ukrasili na radionici u Muzeju Semberije.

Pored dvije radionice na kojima je učestvovalo više od stotinu djece, u Muzeju je održan koncert učenika Muzičke škole "Kornelije Stanković", među kojima je već proslavljeni mladi harmonikaš Đorđe Perić, kao i koncert slavnog bijeljinskog Srpskog pjevačkog društva "Srbadija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije