Vizuelna umjetnost

"Noćna straža": 44 godine od skrnavljenja Rembrantovog remek-djela

"Noćna straža": 44 godine od skrnavljenja Rembrantovog remek-djela
Foto: N.N. | "Noćna straža": 44 godine od skrnavljenja Rembrantovog remek-djela

Glavna vijest posljednjih mjeseci u umjetničkim krugovima jeste restauracija jedne od najpoznatijih slika svih vremena, Rembrantove "Noćne straže".

Inače takva vijest ne bi izazvala globalnu senzaciju da se restauracija slike ne događa uživo pred posjetiocima amsterdamskog Rijksmuseuma, a uz to se danas navršavaju 44 godine od najvećeg fizičkog napada na ovo remek-djelo. 

S obzirom na to da se umjetnička djela gotovo nikad ne restauriraju pred očima javnosti, već se obično popravke izvode u restauratorskim i konzervatorskim laboratorijima, ovo je sjajna prilika za sve ljubitelje umjetnosti da dobiju uvid u proces obnove i održavanja velikih remek-djela. 

Riječ je o jednoj od najkompleksnijih restauracija u istoriji ove slike, ali i slika uopšteno. Upravnik amsterdamskog muzeja Tako Dibits uporedio je obnovu s vojnim planiranjem, a na projektu će raditi čak dvanaest stručnjaka specijalizovanih za barokno slikarstvo. 

"Slika pripada čitavom svijetu, godišnje je pogleda preko dva i po miliona ljudi. Iz tog razloga sebično bi bilo da je sklonimo od očiju javnosti", objasnio je Dibits.

Čitava "Operacija Noćna straža", kako je prozvana, može se pratiti i na samoj lokaciji, gdje je slika postavljena u posebno dizajniranoj staklenoj prostoriji, ali i online, i naravno, zainteresovala je mnoštvo ljudi. 

MILIONSKI PROJEKAT

Restauracija slike i istraživanje koje joj prethodi procijenjeni su na više miliona evra. Uz pomoć kompjutera i najnovijih dostignuća na području restauracije biće istražen svaki detalj slike, kao i slojevi koji se nalaze ispod nje. To je najveći projekat u vezi s ovom slikom do sada.

Samo inicijalno istraživanje trajaće deset mjeseci, a onda će odlučiti šta i kako dalje. I sam proces prenošenja slike sa mjesta na kojem inače stoji u staklenu prostoriju za restauraciju takođe se može pogledati preko internet stranice amsterdamskog muzeja, koji je na ovaj način, između ostalog, sebi obezbijedio i popriličnu medijsku pažnju.

DANAS 44 GODINE OD PRVOG OŠTEĆENJA

Na današnji dan tačno su 44 godine otkada je slika doživjela svoje prvo i najveće oštećenje. 

Naime, jedan holandski učitelj, u svojim srednjim godinama, oštetio ju je 14. septembra 1975. godine, rekavši pritom da to "čini za Boga". 

"Noćna straža" je najpoznatiji rad svjetski priznatog holandskog umjetnika. Sliku je naručio i platio gradonačelnik Amsterdama, koji je bio na čelu i civilne vojske, Frans Banink Kok, i želio je da se ta vojska portretira, u originalnom je nazivu slike Kokovo ime, "Noćnom stražom" prozvana je tek kasnije, u kasnom 18. vijeku.

RAZLOZI ZA RESTAURACIJU

Stručnjaci iz amsterdamskog muzeja bili su zabrinuti za sliku iz mnogo razloga.

Jedan od njih je, na primjer, to da je figura malog psa polako počela blijedjeti pa se jedva vidi, a i sam upravnik je rekao da u muzeju radi gotovo dvadeset godina, a neke dijelove slike nije nikada vidio. Nedostaje jedan veći dio slike, ali nije poznato kad je on tačno nestao.

Tokom Drugog svjetskog rata bila je sakrivena u jednoj pećini u Mastrihtu.

OPIS

Slika je visoka gotovo četiri metra, široka četiri i po i teška je 337 kilograma. Svjetski je priznata i po dramatičnoj upotrebi svjetlosti i sjene, koja je tipična za razdoblje baroka, ali Rembrant ju je usavršio, a i među prvima koristio na takav način. Na slici je radio nešto više od godinu dana. 

"Noćna straža" opisuje grupu na čijem čelu se nalaze kapetan Frans Baning Kok i poručnik Vilem van Rujtenburh. Djelo opisuje trenutak u kojem kapetan izdaje naređenje da se stupa van; poručnik naređenje još nije prenio, a niko drugi nije svjestan da je izdata naredba.

U ovom zaokretu događaja nalazi se teško nadmašivo djelovanje strukturne koncepcije slike. Odabran je trenutak u kojem svako pojedinačno biće postaje član kolektivnog događanja upravo u trenutku kada sam izvršava svoju obavezu. Rembrant koristi priliku da pruži tačnu i finu sliku energičnosti i žurbe svakodnevnog života ove grupa - i da je na isti način opiše kao kolektivnu, aktivnu cjelinu koja ujedinjuje.

"Milicijska četa distrikta II pod komandom kapetana Fransa Baninga Koka" zvanični je naziv slike Rembranta van Rajna, mada se često može čuti i "Pucačka četa Fransa Baninga Koka i Vilema van Rujtenburha". Ipak, najuobičajeniji naziv ovog remek-djela je daleko jednostavniji "Noćna straža".

Prvobitno je bila smještena u Musketarski dom (hol. Kloveniersdoelen), ali je 1715. prebačena u Gradsku vijećnicu Amsterdama.

Tada je skraćena sa gornje i lijeve strane, i nešto malo sa desne, kako bi mogla da stane između dva stuba u svojoj novoj kući. Zbog toga su neki likovi nestali sa slike, ali postoji kopija iz tog perioda na osnovu koje se zna kako je izgledala prije.

Danas je formalno dio kolekcije Amsterdamskog muzeja, mada se nalazi u stalnoj postavci Rajksmuzeuma i smatra se najboljom slikom u toj zbirci i jednim od najboljih djela iz perioda zlatnog doba Holandije. Toliko je poznata ova slika, da postoje čak i slavne slike, filmovi i romani na kojima je prikazana. 

TRI PUTA JE BILA NA METI VANDALA

*Prvi put oštećena obućarskim nožem u januaru 1911. godine.

*Drugi put oštećena nožem za hljeb 14. septembra 1975, napadač je naredne godine izvršio samoubistvo u psihijatrijskoj bolnici.

*Treći put 1990. napadač na nju bacio kiselinu. 

Svaki put je uspješno obnovljena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije