Vizuelna umjetnost

"Novi svjetski poredak" na ulicama Banjaluke

"Novi svjetski poredak" na ulicama Banjaluke
Foto: N.N. | "Novi svjetski poredak" na ulicama Banjaluke

BANJALUKA - Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) našao se među nekoliko odabranih muzeja koji su ovih dana dobili poklon od "Novog kolektivizma" (New Collectivism), grupe slovenačkih umjetnika koju čine Dejan Knez, Miran Mohar, Darko Pokorn i Roman Uranjek.

Nova akvizicija MSU RS je poster pod nazivom "Novi svjetski poredak" (New World Order, 98×68 cm) inspirisan aktuelnom pandemijom virusa korona.

Rad je nastao 25. marta 2020. godine, a dio je njihove akcije i uvjerenja da kao umjetnici moraju biti istovremeno i hroničari jednog vremena, te da je dizajn pravi medij za izražavanje kritičkog stava.

Dizajn plakata "Novi svjetski poredak" sa sertifikatom poslali su na adrese nekoliko svjetskih muzeja sa kojima sarađuju i čiji rad cijene.

Plakat je nastao kao refleksija aktuelnih zbivanja u čitavom svijetu, a zatim je pokrenuta i serija virtuelnih izlaganja tog postera po svjetskim gradovima (Njujork, Moskva, Rim, Peking, London, Berlin, itd).

"MSU RS će se s velikim zadovoljstvom priključiti ovoj akciji, zajedno s drugim muzejima i galerijama koji će poster izložiti na nekoliko stvarnih lokacija. U narednim danima građani Banjaluke će imati priliku da ga vide na nekoliko lokacija u centru grada", saopštili su iz ove muzejske institucije.

Ovim radom "Novi kolektivizam" potvrđuje da je unutar kultnog umjetničkog kolektiva NSK (Neue Slowenische Kunst) dizajn bio i ostao jako važan segment njihovog vizuelnog identiteta. Njihov najpoznatiji rad je kontroverzni plakat za Titovu štafetu 1987. godine, koji ih je doveo u žižu događanja na prostoru bivše Jugoslavije, a novom akcijom "Novi kolektivizam" samo nastavlja umjetničke reakcije na aktuelna istorijska zbivanja kao što su to činili od svog nastanka 1984. godine.

"MSU RS ovom prilikom želi da iskaže zahvalnost ovim umjetnicima koji su koristeći aktuelnu svjetsku situaciju, stvarajući u otežanim uslovima, na najbolji način ostavili svoj umjetnički trag i kroz svoje djelovanje pokazali refleksiju vremena u kojem živimo", naveli su iz MSU RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije