Vizuelna umjetnost

Novom Sadu nagrada za najuspješniju prijestonicu kulture

Novom Sadu nagrada za najuspješniju prijestonicu kulture
Foto: N.N. | Novom Sadu nagrada za najuspješniju prijestonicu kulture

NOVI SAD - Poslije priznanja za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, Novi Sad je dobio i nagradu "Melina Merkuri", koja se dodjeljuje najuspješnijim evropskim prijestonicama kulture, saopšteno je juče iz Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022".

Panel eksperata Evropske komisije 2019. godine ocijenio je Novi Sad kao jednu od najboljih evropskih prijestonica kulture u pripremnoj fazi i sada je, nakon trećeg kontrolnog izvještaja, dao preporuku da "srpska Atina" dobije ovo prestižno priznanje.

"Program i njegova evropska dimenzija veoma su snažni i zaključujemo da tim dobro razumije koncept evropske prijestonice kulture. Sa zadovoljstvom izdvajamo veliki broj međunarodnih saradnji u okviru programa i izuzetan trud za razvoj publike", navodi se u izvještaju stručnjaka Evropske komisije.

Komisija zaključuje da će se u narednom periodu nastaviti sa započetim procesima na stvaranju trajnih legata koji će ostati Novom Sadu i nakon godine titule, kao i njegovanjem izgrađenih mostova između umjetnika i građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije