Vizuelna umjetnost

Obezbijediti uslove za rad i razvoj domaćih umjetnika

Obezbijediti uslove za rad i razvoj domaćih umjetnika
Foto: Srna | Obezbijediti uslove za rad i razvoj domaćih umjetnika

BANJALUKA - Republika Srpska ima velike potencijale za razvoj vizuelne umjetnosti i neophodno je dati sistemsku podršku i obezbijediti uslove kako bi se ti potencijali razvijali i iskoristili na pravi način, poručeno je juče na konferenciji "Izazovi savremene vizuelne scene".

Otvarajući konferenciju u Banjaluci, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da o potencijalu u ovoj oblasti govore umjetnici iz Srpske koji su uspjeli da se afirmišu i van granica zemlje zapaženim izložbama i nastupima na bijenalima.

"Naša je dužnost da svima njima omogućimo bolje uslove za rad i razvoj, jer želimo da povećamo grantovska ulaganja u oblast vizuelne umjetnosti, da pokrenemo redovan otkup djela likovne umjetnosti u saradnji sa republičkim ustanovama kulture", rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da je cilj i da se uspostavi godišnja likovna nagrada te opremanje institucija i galerijskih prostora.

Trivićeva je napomenula da je konferencija prilika da se otvori dijalog među umjetnicima, kao i o uspostavljanju funkcionalnog udruženja likovnih umjetnika Republike Srpske, odnosno krovnog udruženja koje će biti partner Ministarstva.

"Važnu ulogu imaju i lokalne zajednice, koje su nam strateški partner na terenu, ali nam je važno i da radimo na međunarodnoj saradnji", rekla je Trivićeva.

Direktorka Muzeja savremene umjetnosti RS u Banjaluci Sarita Vujković istakla je značaj održavanja konferencije, jer je usmjerena na razvoj umjetničke scene i muzejske djelatnosti u Republici Srpskoj.

"Važno je pokrenuti razgovore o selektivnom pristupu otkupa umjetničkih djela, kao i o viziji koja bi trebalo da donese sinergiju između republičkih institucija i umjetnika", rekla je Vujkovićeva.

Umjetnik Renato Rakić smatra da je "vrijeme da se oživi umrtvljena likovna scena u Republici Srpskoj".

"Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci dala nam je veliki broj visokoobrazovanih umjetnika koji su spremni da se aktiviraju i uz podršku institucija ožive našu likovnu scenu", rekao je Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije