Vizuelna umjetnost

Otkupljeno 39 likovnih djela ukupne vrijednosti 100.000 KM

Otkupljeno 39 likovnih djela ukupne vrijednosti 100.000 KM
Foto: cottonbro/Pexels | Otkupljeno 39 likovnih djela ukupne vrijednosti 100.000 KM
N.N.

BANJALUKA - Za 12 ustanova kulture u Republici Srpskoj otkupljeno je 39 likovnih djela od 34 autora ukupne vrijednosti 100.000 KM, rezultati su javnog konkursa za otkup djela likovne umjetnosti za ovu godinu koje je objavilo Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske.

Objavljeni su i rezultati javnog konkursa za otkup knjiga u Republici Srpskoj u 2022. godini prema kojima je otkupljeno ukupno 11 publikacija od četiri izdavača.

Ministarstvo je sve publikacije otkupilo u 43 primjerka za potrebe svih narodnih biblioteka u Republici Srpskoj, u ukupnoj vrijednosti od 9.137 KM.

Iz Ministarstva podsjećaju da je konkurs za otkup djela likovne umjetnosti definisan kao jedan od zaključaka konferencije "Izazovi savremene vizuelne scene" koju je organizovalo ovo ministarstvo 2021. godine.

Pravo da se prijave na konkurs za otkup djela likovne umjetnosti imale su ustanove kulture čiji je osnivač lokalna zajednica, a bilo je prijavljeno 16 ustanova sa ukupno 122 djela predložena za otkup.

Ustanove su u svoje otkupne prijedloge uvrstile djela afirmisanih i značajnih vizuelnih umjetnika iz Republike Srpske, ali i djela umjetnika mlađe i srednje generacije.

Cilj konkursa bio je podsticanje razvoja vizuelnih umjetnosti putem osavremenjavanja umjetničkih zbirki kolekcija, jačanja kapaciteta ustanova kulutre, podrška savremenim vizuelnim umjetnicima i razvijanje vizuelne kulture, te da pomogne i ukaže na važnost formiranja kolekcija vizuelne umjetnosti u ustanovama kulture različitog karaktera, navodi se u saopštenju.

Stručnu procjenu i vrednovanje prijavljenih prijedloga za otkup knjiga vršila je tročlana Komisija za vrednovanje projekata iz oblasti izdavačke djelatnosti i otkupa knjiga, imenovana rješenjem ministra prosvjete i kulture.

U obzir su se uzele knjige od značaja za kulturu i umjetnost Republike Srpske iz kategorija domaća književnost proza, poezija, eseji, drama, kritika, knjige za djecu, prevedena književnost proza, poezija, eseji, drama, kritika objavljena od strane izdavača iz Republike Srpske, te publikacije iz oblasti umjetnosti koje predstavljaju naše kulturno nasljeđe i savremenu kulturu i umjetnost, navodi se iz Ministarstva.

Rezultati javnih konkursa za otkup likovnih djela i otkup knjiga dostupni su na portalu Vlade Republike Srpske - na stranici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske (kultura – aktuelnosti). 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije