Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "Tri tačke dodira"

Otvorena izložba "Tri tačke dodira"
Foto: N.N. | Otvorena izložba "Tri tačke dodira"
Fena

SARAJEVO - Izložba "Tri tačke dodira" autorica Ivanke Vane Prelević, Katarine Švabić i Nade Kažić iz Crne Gore otvorena je večeras u Galeriji "Roman Petrović" u okviru Internacionalnog festivala "Sarajevska zima".

Otvorili su je direktor Festivala Ibrahim Spahić, ministar i savjetnik u ambasadi Crne Gore u BiH Radovan Miljanić i Danis Fejzić iz Udruženja likovnih umjetnika BiH koji su istakli da su autorice-umjetnice pokazale na koji se način može izvesti čudesna priča koja povezuje svijet danas.

Postavka je koncipirana u okviru tri zanimljive likovne poetike: "U snu san" Vane Prelević (kombinovana tehnika vatelin i metal), "Zona" Katarine Švabić (akrilik na platnu) i "Vrt" Nade Kažić (metal promjenljive dimenzije).

Iz elementa alata kosa vezanog za prirodu života Kažić izvodi svoje cvjetove od starih kosa. Kao što na svoj način Vana Prelević pravi svoje snove u snovima, tako i Švabić traga za 'zonom'.

Vrt i Zona od onoga što je kosa, kako je kazao direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić, su jedan od najznačajnijih likovnih događaja na Festivalu čiji je ovogodišnji moto "Buka i bijes".

"Zadovoljstvo mi je što žensko poetsko likovno pismo počinje na kreativan način dominirati u priči o našoj stvarnosti o 'buki i bijesu' u kojoj živimo", kazao je Spahić.

U suštini, sva tri rada počivaju na preispitivanju velikih priča, uvijek muških i uvijek zasnovanih na manifestaciji moći, pa bi upravo na tom fonu trebalo tražiti njihovu idejnu uvezanost.

Umjetnice Ivanka Vana Prelević, Katarina Švabić i Nada Kažić su generacija koja donosi najznačajnija ostvarenja u Crnoj Gori i dobitnice su značajnih nagrada.

Izložbu, koja će biti otvorena do 1. marta, pripremio je Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Uloga muzeja je i da doprinose miru i suživotu
Vizuelna umjetnost

Uloga muzeja je i da doprinose miru i suživotu

Otvorena "Noć muzeja"
Vizuelna umjetnost

Otvorena "Noć muzeja"

Najčitanije