Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "Instaliranje spokoja" slikara Radoslava Tadića

Otvorena izložba "Instaliranje spokoja" slikara Radoslava Tadića
Foto: N.N. | Otvorena izložba "Instaliranje spokoja" akademskog slikara Radoslava Tadića

​BANJALUKA - Izložba "Instaliranje spokoja" akademskog slikara Radoslava Tadića u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel otvorena je u srijedu uveče, a postavku, po riječima kustosa izložbe Mladena Banjca, čine slikarske instalacije i monumentalna platna, u objedinjujućem kolorističkom dijalogu sa skulpturama u prostoru.

Sve zajedno, dodaje kustos, čini harmoničnu cjelinu "Instaliranje spokoja", koja nagovještava i autorov novi korak u istraživanju apstraktne slike i slikarske instalacije.

"Na serijama crteža jasno su vidljivi načini na koje Tadić kombinuje različite tehnike nanošenja boje, kao i rezultati koje postiže. Sa druge strane, za umjetnika 'Instaliranje spokoja' ima i snažno emocionalno značenje, zbog čega se i okreće vedrijim tonovima, slavi život i stvaranje i unosi jaku intimističku atmosferu", kazao je Banjac.

Sam umjetnik rekao je da mu je spokojni period života nametnuo potrebu da i novi radovi budu vedriji u zračenju i značenju od onih iz prethodnog opusa.

"Radovima koji su uspostavljeni na ovoj izložbi želio sam da posmatraču nametnem ambijent ideje i dodatno ga uvučem, odnosno instaliram u sam rad", kaže Tadić.

Instaliranje je, ističe on, termin koji je sveprisutan u našoj svakodnevici, u eri računara i pametnih telefona kojima dajemo sve više na značaju.

"Svjedoci smo pretjerivanja u konzumaciji ovakvog načina prikupljanja informacija ili traženja zabave. Istrajavanje pogoršava uznemirenu i haotičnu svakodnevicu, u kojoj nam osjećaj spokojstva izmiče", naveo je Tadić.

Radoslav Tadić  rođen je 1982. godine u Bihaću. Odrastao je u Drvaru. Diplomirao je i magistrirao slikarstvo na Akademiji umjetnosti Unirveziteta u Banjaluci u klasi profesora Radomira Kneževića. Doktorand je na slikarskom odsjeku Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta umjetnosti u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije