Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "Raslojavanje predjela" u Banskom dvoru

Otvorena izložba "Raslojavanje predjela" u Banskom dvoru
Foto: N.N. | Otvorena izložba "Raslojavanje predjela" Marije Bjelošević u Banskom dvoru

BANJALUKA - Glavna nit na djelima je težnja da posmatrač osjeti djelić atmosfere, ali i emocije koju osjećam pri boravku u određenom predjelu i nakon toga, u procesu nastanka slike, što u stvari i jeste moj krajnji cilj, kazala je Marija Bjelošević, akademska slikarka čija je izložba "Raslojavanje predjela" otvorena u ponedjeljak veče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Postavka obuhvata selekciju radova koji su nastali u okviru njenog master studija na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u klasi profesorice Borjane Mrđe i riječ je o pejzažima realizovanim u mediju klasične slike i jednom pejzažu podijeljenom na više dijelova platna.

Ono što je posebno kod ovog pejzaža jeste to da svaki dio funkcioniše sam za sebe, ali ga je moguće sagledati i kao cjelinu. Zanimljivo je i da je prvi utisak pri ulasku u salon "Tise Milosavljevića" u Banskom dvoru šarenilo boja i kolorita, a posjetioci imaju priliku i da vide sliku, odnosno instalaciju koja je zamišljena kao predio kroz koji posmatrač može da prošeta te instalaciju kojom autorka želi da određeni predio napusti ram u koji je smješten.

"Predstavljeni pejzaži, tj. predjeli pokreću sjećanja na događaje koji su se u njima desili u prošlosti ili se odnose na ono što se u njima trenutno dešava, a imaju ulogu psihološkog katalizatora. Uloga boje nije primarno opisna, već je ekvivalent emociji i doživljaju", kazala je Bjeloševićeva.

Dodala je da ono što je zajedničko svim radovima jeste tema kojom se bavi, pejzaž, prikazan na svim radovima uključujući i instalacije.

"Moje ideje i cilj bili su da različitim pristupima istražim na koji način je sve moguće vizuelno približiti posmatraču, unutrašnja osjećanja vezana za unificirani i opšti pojam predjela, te da se posmatrač uvuče u samu suštinu pejzaža", istakla je ona.

Iako su pejzaži česta tema slikara, posjetioci su komentarisali da su kroz ovu postavku stekli potpuno drugačije iskustvo, svojevrsnog "prolaska" kroz određeni predio ili zbog mogućnosti izdvajanja predjela iz cjeline.

Marija Bjelošević rođena je 1993. godine u Zvorniku. Diplomirala je 2015. godine na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, smjer slikarstvo u klasi profesora Vese Sovilja. Godine 2017. upisala je master studije, smjer slikarstvo, na klasi profesorice Borjane Mrđe. Učesnica je više kolektivnih izložbi i kolonija, a "Raslojavanje predjela" je njena šesta samostalna izložba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije