Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba radova Jovana Savića "Susret..."

Otvorena izložba radova Jovana Savića "Susret..."
Foto: N.N. | Na Filozofskom fakultetu u Banjaluci otvorena izložba radova Jovana Savića

BANJALUKA - Izložba radova pod nazivom "Susret..." autora Jovana Savića otvorena je u Laboratoriji za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta u Banjaluci, a povodom druge godišnjice rada ove laboratorije.

Profesor dr Jovan Savić jedan je od osnivača studija psihologije na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, a upravo on se zalago za osnivanje Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju. Iz tog razloga ne čudi ni izbor organizatora izložbe, Strahinje Dimitrijevića i Sonje Stančić, da obilježavanje rada laboratorije započnu izložbom koja je podsjećanje i priznanje radu profesora Savića.

"Tokom protekle dvije godine omogućili smo studentima da čuju različita predavanja na teme koje nisu imali priliku da čuju tokom redovnih studija, ostvarili smo saradnju sa kolegama sa filozofskih fakulteta iz Beograda i Novog Sada, te Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada. Za to vrijeme iskristalisale su se istraživačke oblasti, po kojima će naša laboratorija biti prepoznatljiva, a što će omogućiti i veću naučnu produkciju", rekao je Strahinja Dimitrijević, profesor na Studijskoj grupi za psihologiju.

Dimitrijević je napomenuo da se izložba može nazvati i eksperimentalnom kao i prostor u kojem je organizovana jer profesor Savić nije bio akademski slikar, ali da je nemoguće na platnu ne uočiti istraživanje i psihologiju umjetnosti.

"Savić je bio svestrana ličnost, odličan psiholog, omiljen profesor, humanista i vizionar, ali i slikar. Za njega je slikarstvo bilo igra i istraživanje, mogućnost da sintetiše psihološko i likovno", istakla je Sara Ćurlić, recenzent izložbe. Istim povodom održana su i predavanja "Psihologija snova" i "Metabolizam grada".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije