Vizuelna umjetnost

Paviljon tuzlanskih umjetnika dio vrijedne kolekcije umjetnina

Paviljon tuzlanskih umjetnika dio vrijedne kolekcije umjetnina
Foto: N.N. | Paviljon tuzlanskih umjetnika dio vrijedne kolekcije umjetnina

Izložba " Paviljon tuzlanskih umjetnika" otvorena je danas u ateljeu Ismeta Mujezinovića u Tuzli, a posjetiteljima su predstavljena 43 umejtnička djela od 24 umjetnika i umjetnice.

Izložbu su zajedno pripremili Centar za kulturu i Muzej istočne Bosne,  a u okviru manifestacije "Ljeto u Tuzli" te izložbu, osim građana Tuzle, mogu pogledati i strani posjetitelji. Na izložbi su predstavljene slike, skulpture, crteži i plakati, odnosno, djela iz fundusa Centra i Muzeja.

"Na ovoj izložbi su predstavljena djela tokom 100 godina tuzlanskih umjetnika. To je jedna jedinstvena vizura, da ljudi vide jedan stogodišnji prikaz Tuzle kroz ovaj paviljon tuzlanskih umjetnika", rekao je Ljubiša Veljković, direktor Muzeja istočne Bosne, Tuzla.

Izložba predstavlja omaž umjetnicima koji su doprinosili društvu i zajednici kroz svoj rad. Kroz retrospektivnu izložbu prikazano je likovno stvaralaštvo tuzlanskih umjetnika u 20. i 21. vijeku.

"Ovo je jedan vremeplov gdje se publika može upoznati sa umjetnicima koji su ovdje ili se rodili ili jedan dio života proveli u Tuzli gdje su stvarali, obogatili kulturni život, kreirali umjetnički svijet i ostavili nam vrijedna djela za uspomenu", kazala je Amra Ćebić iz Centra za kulturu Tuzla.

Na izložbi su izložena djela Ismeta Mujezinovića, Mustafe Pašića, Srećka Galića, Mensura Derviševića, Koste Hakmana, Drafiše Trifkovića, Mevludina Ekmečića, Zdravke Novaka, Nesima Tahirovića, Adele Behr, itd.

"Zaista imamo čitavo bogatstvo u Galeriji portreta i u Muzeju. Dobro je da se to naše kulturno blago povremeno izlaže na ovakvim izložbama, da građani vide kolike umjetničke veličine su se rodile ovdje, živjele i radile u Tuzli. To je veoma važno"- smatra Jasmin Imamović, gradonačelnik  Tuzle.

Najstarije izloženo djelo je crtež Adele behr koji je nastao 1912.godine. Među starijim djelima su i slike iz 1918.godine, autora  Đorđa Mihajlovića, prvog akademskog školovanog umjetnika iz BiH čiju vrijednu kolekciju čuva Muzej istočne Bosne.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije