Vizuelna umjetnost

Performansi Bojana Stojčića: Zapuštena spomen-mjesta odraz društva

Performansi Bojana Stojčića: Zapuštena spomen-mjesta odraz društva
Foto: N.N. | Serija performansa Bojana Stojčića: Zapuštena spomen-mjesta odraz društva

SARAJEVO - Serija performansa pod nazivom "Historija kamenu, budućnost vjetru", koje umjetnik Bojan Stojčić izvodi na istorijski značajnim lokacijama u Bosni i Hercegovini, započeta je na Spomeniku zračnoj eskadrili NOB-a Medeno polje, kod Bosanskog Petrovca.

Ovog vikenda Stojčić će održati performanse na Partizanskom groblju u Mostaru te Spomen-parku Vraca u Sarajevu.

Svojim performansima ovaj umjetnik otkriva kako kultura sjećanja i zapuštena, često u korov obrasla mjesta spomena korespondiraju sa stanjem bh. društva.

Obučen u oficirski mantil, nastojeći ispuniti prostor oko sebe svojim dahom, Stojčić puše bijele balone te vezujući ih za sebe poprima oblik utvare. Na taj način on oslikava zatočenost između prošlosti i budućnosti, koju osjeća kao pripadnik i posmatrač svijeta u kojem se nalazi. U isto vrijeme, Stojčić prostor obogaćuje daškom života, tako komunicirajući upravo ono što ovom prostor-vremenu nedostaje.

Performans, koji je otvoren za javnost, biće održan na Partizanskom groblju u Mostaru u subotu, 29. maja, od 17 časova, te Memorijalnom parku Vraca u nedjelju, 30. maja, takođe od 17 časova.

Kustosica performansa je Šejla Kamerić, a oni se realizuju u sklopu međunarodnog projekta "Devouring Architecture" i interdisciplinarne platforme za istraživanje "Invazivne vrste" u produkciji Udruženja "Rilstejdž".

Bojan Stojčić je međunarodno priznat i zapažen umjetnik koji izuzetno jasnim grafikama, korištenjem sopstvenog tijela i suptilnog humora ukazuje na neizrečeno. U svojim radovima bavi se najintimnijim strahovima i tragedijama posttranzicijskog i posttraumatskog društva.

Otkrivajući svoje lično iskustvo usamljenog ranog odrastanja obilježenog bježanjem od rata i sukobljavanja s njegovim posljedicama, gdje god bi se našao, Stojčić zagovara mir na duhovit i poetičan način.

Mostarskoj publici predstavio se prije nekoliko godina učešćem u programu "Bauhaus goes South East" pod pokroviteljstvom Univerziteta u Vajmaru, kada je otkrio svoju intervenciju u prostoru - Spomenik neznanom komunalnom radniku.

Sarajevskoj publici Stojčić je posebno poznat kroz svoja brojna samostalna izlaganja, od kojih se ističu samostalna izložba u Umjetničkoj galeriji BiH 2020. i galeriji "Kolegijum Artistikum" 2014. godine. Njegova instalacija "Tražim osobu", koja je nekoliko mjeseci bila izložena na fasadi Umjetničke galerije BiH tokom 2020. godine, izazvala je izuzetnu pažnju javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije