Vizuelna umjetnost

Počeli 49. Književni susreti na Kozari

Počeli 49. Književni susreti na Kozari
Foto: Srna | Počeli 49. Književni susreti na Kozari
Srna

PRIJEDOR - U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba radova nastalih na Likovnoj koloniji "Sreten Stojanović" na Kozari u avgustu, kojom su zvanični počeli 49. Književnih susreta na ovoj herojskoj planini.

Riječ je o 23 djela osam autora koji su bili učesnici kolonije. U pitanju su tehnike ulje na platnu, akrilik na platnu, kombinovane i akvarel.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je specifičnost kolonije da je virus korona uticao da pozovu domaće autore da učestvuju na koloniji što nije uticalo na kvalitet djela koja su potpuno ravnopravna kada se drugima nastalim na prethodnim kolonijama.

Na Kozari su početkom avgusta stvarali Radmila Lizdek, Olivera Basta, Maja Šolak Bataković, Nikolina Peslać, Branko Jungić, Renato Rakić, Bogdan Radović i Boris Eremić, koji je bio selektor Kolonije.

Izložbu je otvorila vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović koja je istakla da je izložbom počeo zvanični program 49. Književnih susreta na Kozari koji će ljubiteljima književnosti i ove godine ponuditi bogat program.

Pored tradicionalnog spomena na Skendera Kulenovića i poetskog časa na Paležu 10. septembra, ona je navela da će centralne manifestacije kao što je svečana akademija i uručivanja nagrade za životno djelo "Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare", poetski čas na Mrakovici i veče laureata biti održane 17. i 18.septembra.

"Tu su i nova izdanja iz edicije Književnih susreta pod nazivom `Ovjenčani`, a riječ je o promociji dvije nove knjige, odnosno izabranim djelima dva laureata ranijih susreta Stevana Raičkovića i Dragoslava Mihailovića koja je zakazana za 16. septembar", istakla je Kasalovićeva.

Akademski slikar i teoretičar umjetnosti Daria Vujasin rekla je da je jedna od karakteristika stvaranja u okolnostima i vremenu trajanja likovne kolonije sinteza izuzetnih umjetničkih identiteta i ličnosti.

Program Književnih susreta nastavlja se sutra kada će profesor Goran Maksimović, predsjednik žirija susreta, održati predavanje u Lapidarijumu Muzeja Kozare u 18.00 časova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije