Vizuelna umjetnost

Posjeta stručnjaka za nematerijalno kulturno nasljeđe Muzeju RS

Posjeta stručnjaka za nematerijalno kulturno nasljeđe Muzeju RS
Foto: Ustupljene fotografije | Posjeta stručnjaka za nematerijalno kulturno nasljeđe Muzeju RS

Članovi Komisije za ocjenu prijedloga za upis u nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, stručnjaci za nematerijalno nasljeđe iz Beograda posjetili su Muzej Republike Srpske, gdje su razgovarali sa Vladimirom Đukanovićem, muzejskim savjetnikom, etnologom, koordinatorom Odjeljenja za nematerijalno kulturno nasljeđe Republike Srpske.

Posjetioci iz Etnografskog muzeja u Beogradu bili su Miloš Matić, muzejski savjetnik i naučni saradnik, Marko Stojanović, muzejski savjetnik i naučni saradnik, Danijela Filipović, koordinatorka Centra za nematerijalno kulturno nasljeđe u Etnografskom muzeju u Beogradu, i Biljana Sikimić, etnolingvista, a iz Balkanološkog instituta SANU Danka Lajić Mihajlović, etnomuzikolog.

Prilikom posjete Muzeju RS, Vladimir Đukanović je za cijenjene kolege održao stručno vođenje kroz stalnu postavku te predočio pojedinosti o nematerijalnom nasljeđu Republike Srpske, o kompleksnosti procesa formiranja liste nematerijalnog nasljeđa Republike Srpske 2011. godine te razgovarao o potpisivanju Konvencije 2009. godine, o nominacijama elemenata za UNESCO listu kao što su zmijanjski vez i branje trave ive, o nominacijama koje su poslate u UNESCO te o muzejima kao nosiocima ovih poslova i o budućoj saradnji na polju nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije