Vizuelna umjetnost

Postavka koja razbija predrasude o muzejima

Postavka koja razbija predrasude o muzejima
Foto: N.N. | Postavka koja razbija predrasude o muzejima

​BANJALUKA - Nakon gotovo tri mjeseca ljubitelji umjetnosti u Banjaluci imaju priliku da pogledaju novu izložbu koja je od petka u Muzeju Republike Srpske dostupna svim posjetiocima.

Na radost onih kojima online prikazivanje ne može zamijeniti eksponat prikazan uživo, simbolično ili ne ova postavka nosi naziv "Povratak u svijet iluzije", a autori su Sanja Pupac i Ivana Pandžić.

Riječ je o novoj postavci fascinantnog svijeta nauke i iluzija, koja će poljuljati povjerenje posjetilaca u sopstvena čula i percepciju svijeta oko nas. Cilj ove izložbe je da razbije predrasude o posjeti muzejima i privuče mlađe generacije, podstičući ih na interakciju sa eksponatima kao i na istraživanje stalne postavke Muzeja Republike Srpske.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju sa virusom korona u Republici Srpskoj, zvaničnog otvaranja nije bilo, a i muzejski radnici su u nešto drugačijem obliku u prethodnom periodu radili kako bi pripremili ovu izložbu za posjetioce.

Ivana Pandžić, jedan od autora izložbe, pojasnila je da su rad na postavci počeli početkom godine, dok je sama realizacija počela od marta, kada su koliko-toliko uspjeli da završe pripremu samog prostora.

"Slijedio je rad od kuće, koji je obuhvatao stalnu komunikaciju, kako među nama autorima i saradnicima, tako i sa izvođačima. Iako je prvobitni plan bio otvaranje postavke povodom Dana grada u sklopu manifestacije 'Proljeće u Banjaluci', sve je prolongirano do stvaranja uslova, kako za rad, tako i za otvaranje za javnost", istakla je ona.

Prema njenim riječima, postavka je osmišljena na takav način da promoviše učenje kroz otkrivanje, učestvovanje i kontakt i uz korištenje savremenih aplikacija i fotografisanje.

"Povratak u svijet iluzije" je izložba koja je tematski, uz promijenjen sadržaj, povezana sa postavkom "Otključaj svijet iluzija i nauke", koja je ranije realizovana u Muzeju RS. Obuhvata i neke eksponate iz ranije izložbe, ali u drugačijem ruhu.

"Prilikom izrade koncepta izložbe imali smo stav da želimo da se posjetioci muzeja tokom obilaska zabave, ali i da nešto nauče kroz zabavu. Izbor eksponata je izvršen tako da smo znali šta 'moramo' imati da bismo dobili željeni efekat i postigli rezultat. Glavni problem je bio gdje ih smjestiti i na koji način, a da se pri tome ne remeti previše prostor muzeja i drugih postavki", rekla je Pandžićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije